Liječnici HNŽ-a u generalnom štrajku, primaju se samo hitni slučajevi

Generalni štrajk liječnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji organizira Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije krenuo je jutros (srijeda) s početkom radnoga vremena u svim zdravstvenim institucijama koje po zakonu mogu štrajkati.

Liječnici u ovoj županiji generalno štrajkaju već četvrti put ove godine, tražeći izjednačenje svoga statusa s kolegama u drugim županijama u Federaciji BiH.

Kako su najavili iz Sindikata, ovo je nastavljanje štrajka koji je “zaleđen” 19. ožujka kad je Vlada HNŽ-a pristala posebno pregovarati s liječnicima te tako prekršila raniju svoju odluku da će sa zdravstvenim radnicima u HNŽ-u biti potpisan jedan kolektivni ugovor.

U kasnijim pregovorima dogovoreno je skoro devedeset posto stavki kolektivnoga ugovora, ali Vlada nije željela garantirati da će u narednim godinama dodatno podići koeficijente i izjednačiti status liječnika u ovoj županiji s onim u drugim dijelovima Federacije, piše Klix.ba.

Kao što je i najavljeno, generalni štrajk je jutros krenuo i primaju se samo hitni slučajevi i oni kojima prijeti trajni invaliditet. Hitna pomoć, CUM, Epidemiološka služba i Zavod za transfuziju nisu u režimu štrajka i rade prema ustaljenom redoslijedu.

Vlada HNŽ-a je u svom priopćenju prošloga tjedna kazala da je u pregovoračkom postupku sindikatima prezentirala trenutnu financijsku situaciju, da nema novca za ispunjenje svih zahtjeva te da bi neke plaće porasle za čak 705 KM.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.