LEX PERKOVIĆ: Hrvatska je popustila pod pritiscima EU

Hrvatska je popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o Europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor koji je pokvario prva četiri mjeseca članstva u EU-u, prenosi Reuters u petak.

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, agencija prenosi da se Hrvatska, koja je najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. “Lex Perković”, usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014.

“Pojedinosti dogovora još treba dogovoriti”, rekao je dužnosnik dodajući da će se hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić idućega tjedna susresti s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding kako bi usaglasili uvjete kompromisa.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je telefonski razgovarao s predsjednikom Europske komisije (EK) Joseom Manuelom Barrosom kada je dogovoreno da se nastave napori kako bi se pronašlo rješenje za izlaz iz te situacije.

Vlada je u “non-paperu” EK-u navela da će izmjene spornoga zakona stupiti na snagu 15. srpnja 2014. kako bi se dobilo dovoljno vremena za izmjene ustava kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

EK bez komentara o navodnom kompromisu s hrvatskom vladom

Europska komisija u petak nije željela komentirati navode da je postignut kompromis s hrvatskom vladom, kojim bi se riješio problem primjene europskog uhidbenog naloga, zbog kojeg Hrvatskoj prijete sankcije.

“U ovoj fazi to su špekulacije koje sada ne mogu komentirati. U tijeku su konzultacije na najvišoj razini kako bi se pronašlo rješenje za taj problem”, rekla je glasnogovornica Komisije Pia Ahrendkilde Hansen komentirajući medijske navode da je postignut dogovor prema kojem je hrvatska vlada pristala da usklađeni zakon o europskom uhidbenom nalogu stupi na snagu 1. siječnja umjesto 15. srpnja 2014.

“Nakon pokretanja postupka konzultacija sa zemljama članicama i telefonskog razgovora predsjednika (EK Josea Manuela) Barrosa i premijera Milanovića, mi nastavljamo raditi sve što možemo kako bismo pronašli rješenje za taj problem. Predsjednik Barroso je zatražio od potpredsjednice (EK-a Viviane) Reding da nastavi s traženjem rješenja”, rekla je Hansen.

Dodala je da se pokušava dogovoriti sastanak potpredsjednice Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji bi se trebao dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

Europska komisija je u srijedu započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tom pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Komisija kao moguće mjere predlaže “pojačani monitoring i suspenziju” sredstava za pripremu za ulazak Hrvatske u schengenski prostor.  (Hina | RTL.hr)

(www.jabuka.tv)


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.