Leonardo DiCaprio u kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi – Jabuka.tv

Leonardo DiCaprio u kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi

Američki glumac Leonardo DiCaprio pridružio se kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi, nakon prošlomjesečnoga smrtonosnog napada na čuvare gorila u Nacionalnom parku Virunga u DR Kongu.

Nacionalni park Virunga popularna je turistička atrakcija. Rezervat je poznat kao stanište ugroženih vrsta planinskih gorila, piše BBC.

U travnju je ondje iz zasjede ubijeno 12 čuvara, a pretpostavlja se da je napad organizirala paravojna grupa iz Ruande. DiCaprio je odlučio financijski pomoći novoosnovanom fondu, čija je svrha pružiti potporu obnovi parka.

Earth Alliance, skupina u čijem je osnivanju sudjelovao i holivudski glumac, zakladi je donirala oko dva milijuna dolara, no precizan iznos donacije nije poznat.

Bila mi je velika čast upoznati i poduprijeti hrabre članove tima rezervata Virunga u njihovoj borbi protiv ilegalnog vađenja nafte u 2013. godini, rekao je glumac, koji je bio i izvršni producent dokumentarnog filma Virunga iz 2014., nominiranog za Oscara, prenosi Hina.

Virungi su hitno potrebna sredstva za zaštitu ugrožene vrste planinskih gorila, kao i za pomoć čuvarima i obiteljima poginulih na dužnosti. Moramo im pružiti potporu u nastojanju da se spriječi širenje zaraze. Vrlo je važno da se u doba ove goleme krize držimo zajedno, kazao je.

DiCaprio oduševljen Gretom Thunberg: “Ona je liderica našega doba”

Rezervat Virunga je pod zaštitom UNESCO-a i jedno je od mjesta s najvećim biodiverzitetom na planetu. Ondje živi nekoliko stotina vrsta ptica, reptila i sisavaca.

Globalna organizacija za zaštitu divljih životinja upozorava da su planinske gorile u velikoj opasnosti od zaraze koronavirusom jer se njihov DNK 98 posto poklapa s ljudskim.

DiCaprio je posljednjih godina poznat po aktivizmu, osobito kada je posrijedi zaštita okoliša.

O njegovim je aktivnostima snimljen i dokumentarac Prije poplave (Before the Flood) u kojemu glumac razgovara sa svjetskim čelnicima o opasnostima što ih donose klimatske promjene.

Prošli je mjesec sudjelovao u osnivanju Američkog fonda za hranu, inicijative čiji je cilj svim američkim građanima omogućiti redovitu opskrbu hranom. Zaklada je dosad prikupila oko 26 milijuna dolara, prenijela je Hina.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.