Krumpir iz BiH može u Europsku uniju

Nakon što je Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo odgovorno za sigurnost hrane dao zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pripremu Uredbe kojom proglašava da u Bosni i Hercegovini nema prstenaste truleži krumpira, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović izrazio je zadovoljstvo da je višegodišnji rad urodio plodom.

U izjavi za Fenu je naglasio da će najveću korist imati proizvođači merkantilnog krumpira u BiH, izražavajući uvjerenje da će ovo biti pozitivan stimulans razvoju povrtlarske proizvodnje, ali i ukupne poljoprivrede u državi.

”Ono što posebno želim naglasiti jest da smo uspjeli uspostaviti funkcionalan fitosanitarni sustav u BiH u oblasti zdravlja bilja i pokazati da može da funkcionira složen administrativni sustav organiziran na različitim nivoima vlasti s jasnom podjelom nadležnosti” rekao je Radović.

Podsjetio je da taj sustav, osim Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja kao središnjeg odgovornog tijela za zdravlje bilja u BiH, čine ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH kao i Odjel za poljoprivredu Vlade Brčko Distrikta BiH, inspektorati entiteta i Brčko Distrikta i fitosanitarne laboratorije.

”Istaknuo bih i jako dobru suradnju koju su ostvarili svi nadležni organi i institucije u BiH kao i suradnju ovih organa i institucija s poljoprivrednim proizvođačima, koje bih pohvalio za brzo usvajanje i provođenje u praksi zahtjeva vezanih za zdravlje krumpira” kazao je Radović za Fenu.

Naglasio je da sada treba biti strpljiv i sačekati da se ispoštuje pravna procedura u Europskoj komisiji koja može trajati određeno vrijeme, ali je izrazio nadu da će procedura biti provedena u najkraćem mogućem roku.

”I kada bude donesene i objavljena odluka o derogaciji, kojom će praktično biti odobren izvoz merkantilnog krumpira u zemlje EU, bit će neophodno nastaviti jačanje dostignutog nivoa u sektoru zdravlja krumpira, što će svakako biti podložno kontrolama FVO inspekcije” naglasio je Radović.

Stalni odbor, na sastanku 26. i 27. ožujka, pozitivno je ocijenio podatke dostavljene iz Bosne i Hercegovine, te Europskoj komisiji dao zeleno svjetlo za pripremu Uredbe kojom proglašava da u BiH nema prstenaste truleži krumpira.

Nakon što Uredba bude usvojena, bit će omogućen izvoz krumpira iz BiH u Europsku uniju, pojasnili su u Izaslanstvu EU u BiH. Kako Fena neslužbeno doznaje, izvoz krumpira u EU bi mogao početi već u narednih nekoliko mjeseci.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: