Krišto: Naš fokus ostaje na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je na press konferenciji povodom 100 dana rada te institucije, kazala da je održano 15 sjednica, te obrađeno 530 materijala, odnosno točaka dnevnog reda.

To podrazumijeva, od usvojenih zakonskih prijedloga, do različitih prijedloga akcijskih planova, strategija, odluka, rješenja, ugovora o zajmu, sporazuma o kreditnim zaduženjima itd.

Napomenula je da je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo tri prijedloga zakona, od kojih je jedan, Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu usvojen.

Ocijenila je da je to velika stvar za institucije BiH koje već dugi niz godina nisu imale proračuna u tekućoj kalendarskoj godini.

Također smo uputili Zakon o službi u Oružanim snagama i akon o slobodi pristupa informacijama, navela je predsjedateljica Vijeća ministara BiH, te dodala da su usvojene i određene strategije, akcijski planovi itd.

Podsjetila je da su, kao pretpostavku usvajanju proračuna, usvojili Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2023.-2025. godina koji je usuglašen s Globalnim fiskalnim okvirom, odnosno fiskalnom bilansom i fiskalnim politikama u BiH koje je usvojilo Fiskalno vijeće, javlja Fena.

Navela je kako su kroz ovo mandatno razdoblje intenzivirali dijalog s dužnosnicima EU, deblokirani su sastanci BiH u okviru odbora i pododbora za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodala je kako to smatraju vrlo važnim, jer je to obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Usvojen je i Plan ekonomskih reformi u BiH za razdoblje 2023.-2025. godina koji je dostavljen Europskoj komisiji.

Krišto je navela i brojne susrete na međunarodnom i regionalnom planu, među kojima su posjet EU, svim njenim dužnosnicima, Svetoj stolici, sudjelovanje na Gospodarskom forumu u Davosu, Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu te posjet Velikoj Britaniji na ceremoniji krunidbe kralja Charlesa III.

Institucija Vijeća ministara BiH je doista posvećena radu. Naš fokus ostaje i dalje na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Kako i kojom dinamikom ćemo u budućnosti ići si tim ovisi od nas. Kao predsjedateljica Vijeća ministara ću se zalagati za naš dijalog, za međusobno uvažavanje. To je prilika da stabiliziramo političke prilike u BiH i da stvorimo pretpostavke za napredak, rast i razvoj i time omogućimo, sukladno nadležnostima koje imamo, bolje uvjete za život svih naših konstitutivnih naroda i građana koji žive unutar BiH, zaključila je Krišto, prenijela je Fena.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Borjana Kristo sta bi sa PARAMA koje si PRE uzela od EUza jednokratne pomoci ugrozenom stanovnostvu. Jeli mozda Covic opet pravi Matanove dvore NEGDJE dalje I okrwce mjesto toka Radobolja TOK neke druge rijec ice. Malo CE NOVINARI pozabaviti se gdje su zastale pare. Ovaj put vam LOPOVLUK nece PROCI, previse nas ima sto vas pratimo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.