Pročitajte program obilježavanja 78. obljetnice Blajburške tragedije

Obilježavanje 78. obljetnice Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se od petka do nedjelje komemoracijama, misama, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Bleiburgu, na Mirogoju i Macelju, te u Radimlji kod Stoca u BiH.

U ime organizatora zamjenik predsjednika Počasnog blajburškog voda (PBV) Milan Kovač rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da će se u petak, 12. svibnja, u 18:00 sati služiti sveta misa u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu, koju će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu Marinko Mrše.

Misu će izravno prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.

U subotu, 13. svibnja, u 9:30 sati održat će se komemoracija za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju, gdje će državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem položiti vijence i zapaliti svijeće.

Potom će glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Krunoslav Novak izmoliti molitvu, a imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid ef. Dolić dovu. Organizator komemoracije je PBV, a HBK suorganizator u liturgijskom dijelu, prenosi Hina.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH. HRT, RTV HB i HKR izravno će prenositi komemorativni skup s Mirogoja, rekao je Kovač.

Napomenuo je kako će PBV održati akademiju o temi “Bleiburg i Križni putevi” i okrugli stol o događajima u Austriji vezano uz skidanje hrvatskog grba s početnim bijelim poljem i problema sa zemljištem koje austrijska politika nastoji oduzeti i zabraniti. Kovač vjeruje da austrijsko pravosuđe to neće dopustiti te da će se komemoracije ponovno održavati na Blajburškom polju.

U subotu, 13. svibnja, u 12:15 sati služit će se misa u Crkvi Muke Isusove u Macelju, koju će predvoditi nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK-a Dražen Kutleša, rekao je u ime suorganizatora u liturgijskom dijelu glasnogovornik HBK-a Zvonimir Ancić. HRT, RTV HB i HKR izravno će ju prenositi.

Ancić je dodao da će se u nedjelju, 28. svibnja, u 12:00 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca održati središnja komemoracija u BiH.

Svetu misu predvodit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Potom će se položiti vijenci i zapaliti svijeće u ime HNS-a BiH, državnih izaslanstava, PBV-a i braniteljskih udruga, javila je Hina.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

 • Skinuli Grb koji su Hrvati u to vrijeme nosili ,a ostavili Križ koji su isto Hrvati u to vrijeme nosili.

  kako de nebune Komunisti koji Križa nikada nisu mogli smisliti.

 • Ne zele pokopati vec 30 godina Hrvatske kosti iz Slovenije, Hrvatske i BiH iako se za najveca mjesta/ stratista zna (neznam za Vojvodinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo), na jednom mjestu u Hrvatskoj. Nego dolaze postavljaju vijence i pale svice za lipe slike. Pogledajte njemacka groblja u HR! Politicari ste bez morala i stida.

 • Skidati hrvatski Grb sa spomenika …. a ostavljati na partizamskim gtobljima komunističke petokrake…..pa zar to nije antihrvatstvo uprabo koje su komunisti 50 godina propagirali.

  Veliki zločin je kada nekoga
  ubije ubije Ustaŝa, a nije veliki zločin kada tako i viŝe pobiju Partizani.

  Ma marŝ takvoj Ideologiji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.