Kraljević ugostio otpravnika poslova Delegacije EU u BiH Khaldouna Sinna

U uredu gradonačelnika danas je upriličen prijem otpravnika poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Khaldouna Sinna. Predstavnika Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini primili su gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Između ostalog, g. Sinno je posjetio i otvaranje Mediteran Film Festivala čiji je sponzor Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo što je festival otvoren i što se baš održava u Širokom Brijegu.

Razgovaralo se o aktualnim temama, lokalnom razvoju i ulozi lokalnih nivoa vlasti u procesu europskih integracija. Dotaknutu su teme poput problema mladih, sustava obrazovanje i njegove neusklađenosti s potrebama tržišta. Gradonačelnik Kraljević je istaknuo kako su reforme u školstvu potrebne i zahtjevne, te kako će trebati dosta vremena.

Također, g. Sinno je upoznat s novom usvojenom Strategijom razvitka Širokog Brijega, a poseban osvrt je ostavljen na ulaganje i razvoj poljoprivrede. Također, naglašeno je kako bez državne strategije, EU nije u mogućnosti dati sredstva, a država time godišnje gubi milijune.

„Lokalna zajednica je mjesto gdje se rješavaju svi probleme, stoga nam je potrebna još veća decentralizacija, osobito u sustavu raspodjele sredstava od PDV-a.“, rekao je između ostalog gradonačelnik Kraljević.

Projekt „Adriatic canyoning“ je projekt čija sredstva dolaze iz EU, a g. Sinno je čestitao na uspješno pripremljenom projektu čime je Grad Široki Brijeg dobio bespovratna sredstva. Osvrnuo se i na projekt izgradnje kanalizacijske mreže, čije financiranje jednim dijelom dolazi iz EU.

Na samom kraju, gradonačelnik se zahvalio g. Sinnu na dolasku i poklonio mu monografiju Širokog Brijega. Također, upućen mu je poziv za ponovni dolazak i posjetu nekog sportskog događaja, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Otpravnika poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno sa svojim izaslanstvom danas će posjetiti i pojedine lokalne poduzetnike, kao i Franjevački samostan na Širokom Brijegu.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

Komentiraj: