Korupcija problem broj jedan u BiH

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Johna Kerryja, Hoyt Brian Yee, nakon dvodnevnog boravka u BiH gdje je razgovarao s bh. političarima te sudjelovalo na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), istaknuo je da je korupcija problem broj jedan u Bosni i Hercegovini, kazao je u razgovoru za Dnevni avaz.

”Ima je u pravosuđu, institucijama vlasti, zakonodavnim institucijama, privredi. Nije to nešto što se može riješiti preko noći. Za takvo nešto potrebno je osigurati dobro upravljanje. Ovoj državi trebaju lideri koji su posvećeni borbi protiv korupcije, ali prije svega jake institucije koje su u stanju oduprijeti se korupciji ili da je suzbijaju”, izjavio je Hoyt Brian Yee.

Komentirajući pitanje izbornog sustava u BiH, on smatra da je najozbiljniji problem u tome što taj sustav dopušta da se godinama ponavljaju iste prepreke koje koče zemlju time što uvijek iznova bivaju izabrani oni političari koji nisu posvećeni reformama i promjenama te kojima odgovara status quo.

”Treba nam sustav da ljudi koji su izabrani nisu odgovorni samo političkim strankama već i građanima. Građani moraju imati utjecaj na te dužnosnike”, istaknuo je.

Kao najočitiji primjer navodi neriješeno pitanje izbora u Mostaru, podsjetivši da taj grad nije imao izbore od 2008. godine. To je ocijenio najproblematičnijim pitanjem demokracije u BiH.

Govoreći o korupciji u pravosuđu, mišljenja je da BiH treba pravosudni sustav koji funkcionira tako što će građani koji imaju problem moći otići u sud i u razumnom vremenu dobiti fer odluku.

”Ali moj dojam iz razgovora s građanima je da oni nemaju takva očekivanja. U konačnici, mnoge tvrtke, a u svakom slučaju američke, imaju određenu zabrinutost u vezi sa svim ovim”, kazao je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: