Koronavirus zakočio uvoz vozila u BiH, cijene rabljenih već pale

Koronavirus je itekako utjecao na tržište automobila, čiji uvoz u BiH je drastično pao, a zabilježeno je i rezanje cijena rabljenih automobila.

Naime, svega 3.520 automobila uvezeno je u BiH prošlog mjeseca, pokazuju podaci koje su Nezavisne novine dobile iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Da je situacija u vezi s pandemijom zadala udarac i ovoj oblasti pokazuje usporedba s ožujkom prošle godine, kada nam je iz inozemstva stiglo mnogo više automobila, odnosno njih 8.684.

Doskoro su trgovci vozilima slijegali ramenima na pitanje hoće li novonastala situacija utjecati na velike poremećaje cijena, a već sada najavljuju da će rabljeni automobili u BiH sigurno, pojeftiniti.

Vidite, svi lageri su pretrpani i mi ćemo definitivno gledati sniziti cijene zbog cjelokupne situacije. Moramo biti vrlo otvoreni, sigurno ćemo praviti neke akcije da čistimo lagere i prodajemo automobile. Sigurno je da će oni koji su htjeli kupiti auto imati povoljnije uvjete, rekao je za Nezavisne novine Haris Muratović, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH.

Sudeći prema njegovim riječima, potražnja za vozilima na bh. tržištu je jako slaba.

Granice su zatvorene za transport takvih vrsta robe, a druga stvar su blokade koje imamo u državi, što zasigurno velikim dijelom utječe na to da građani ni ne pomišljaju na kupovinu auta, rekao je Muratović.

Nove cijene goriva: Pogledajte gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje u Hercegovini

Na portalima na kojima se prodaje roba ističu da još nisu osjetili posebne promjene po količini oglasa što se automobila tiče, ali cijene padaju.

Primjećujemo određene akcije, sniženje cijena vozila, kao i specijalne ponude, što bismo mogli pripisati trenutnom stanju u zemlji i svijetu. Vjerujemo da se situacija u online trgovini neće znatno izmijeniti, osim što će postojati sve veća potreba za ovim kanalom prodaje, u skladu s nemogućnošću fizičkog pristupa prodajnim mjestima, a u svrhu održavanja biznisa živim, rekla je za Nezavisne novine Aida Raonić, PR&brand manager portala olx.ba.

Banjalučke novine podsjećaju da si im u autosalonima nedavno rekli da je prodaja stala, te da oni trenutno ne rade i da su radnici kod svojih kuća.

Dodali su da građanima ne pada na pamet u ovoj situaciji razmišljati o automobilima, a da će gubici ovisiti od toga koliko će sve ovo potrajati.

Iz UNO BiH su za Nezavisne rekli da je u trećem mjesecu ove godine u BiH uvezeno 2.776 rabljenih, te 744 nova vozila. U ožujki prošle godine uvezli smo 7.652 rabljena te 1.032 nova vozila.

Trendovi su slični i u brojnim ostalim državama. U Velikoj Britaniji je zabilježen pad prodaje novih automobila od 44 posto u ožujku ove godine u odnosu na ožujak 2019.

Najizraženiji pad kada je riječ o prodaji vozila osjetila je Italija – čak 85 posto. U Francuskoj je zabilježen pad od 72 posto, a u Španjolskoj za 69 posto.

Haris Muratović, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, kaže da je ova branša itekako pogođena, u čemu se, kako tvrdi, na skali našla odmah nakon hotelijerstva i ugostiteljstva.

Uputili su, dodaje, zahtjev da se i njima omogući da prodaju vozila i servisiraju ih.

Naš dio posla, pogotovo u ovoj situaciji, moguće je obavljati s 90 posto udjela online. Međutim, nadležna tijela zaista nemaju razumijevanja i mi ćemo imati velike posljedice, veliki broj ljudi će vjerojatno biti otpušten, kaže Muratović te dodaje da je u ovoj oblasti zaposleno više od 3.500 ljudi, u prodaji i servisu.

Pita se kako mogu biti otvorene radnje koje prodaju bijelu tehniku i namještaj, dok auto-industrija ne radi.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


6 komentara

    • Nema salona u BiH da ne vraća kilometražu, osim službenih auto kuća. Naši u Hercegovini su se pokazali kao veliki majstori za to. A narod lagodno nasjeda

  • A mnogi maštaju da kupe nešto što košta 20.000km za 10.000km sto je malo bolesno, i podcjenjivački. Mnogi ljudi, pogotovo vjernici i njihovi postupci su se očitovali u ovome nesretnome vremenu. Pogledajte samo vani koliko šta košta, a kod nas je sve losije šund kvalitete, pa sama auta pogotovo francuzi sto se uvoze zadnji škart što se uvozi koji drndaju vani po ren a caru i onda sniženo , aaa ovi vani glupi , mi pametni. Servise nam ostave i eto nam sniženja i uštede , koje jednom prosao tu avanturu ide drugi put da kupi novo. Hrana losije kvalite i manjka u gramaži, opet eto kod nas sve opada i pojeftinjuje.Blago nama.

  • Pa ovo je prava vijest za one sto sjede uz kavu , a isti voze neke renolčiće koji su bili na nekim rent a carovim i lažu sami sebe kada su ih uvezli u BiH kako su im svi servisi urađeni i paženi zanjih i eto zaplalo ih od naivnih francuza takva učuvana auta, i takvi procijenuju tuđe limuzine . Sada im je mašta proradila eto im auta ispod cijene.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.