Korona u svibnju ”pojela” 1,3 milijarde KM potrošnje

Stanovnici Bosne i Hercegovine u svibnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine potrošili su 1,303 milijarde KM manje, a čak 7.541 PDV obveznik u BiH predao je PDV prijavu s nulom, što znači da uopće nisu imali prometa u prošlom mjesecu.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, za svibanj ove godine 46.188 obveznika podnijelo je PDV prijavu, a ukupno prijavljene isporuke u PDV prijavama iznosile su 5,177 milijardi KM, što je za 20,11 posto manje u odnosu na maj 2019. godine kada su porezni obveznici prijavili ukupne isporuke od 6,480 milijardi KM.

Podaci pokazuju da je došlo do smanjenja prijavljenog prometa, a razlog je smanjenje ukupne potrošnje jer mnogi obveznici nisu radili cijeli svibanj ove godine, rekli su Nezavisnim novinama iz UNO BiH.

Stručnjaci pojašnjavaju da je logično da je došlo do tolikog pada potrošnje jer su u suštini samo plaćani računi i kupovano najosnovnije, kao što su hrana i sredstva za higijenu.

Ekonomist Saša Stevanović, koji je i autor knjige Ekonomski život Republike – 20 godina rizika i nagrada, kaže da je slična situacija s potrošnjom zabilježena u svim zemljama u svijetu te da je očekivao da taj pad potrošnje bude još i veći.

Trenutna kriza zapravo je velika šansa za BiH koju treba iskoristiti

Potrošnja je pala zbog pada tražnje, a tražnja zbog neizvjesnosti jer se ne zna u kojem pravcu će sve ovo ići. Ljudi ne troše na luksuz, prvo gledaju hranu, šta će pojesti i popiti, a sve ostalo se odlaže, ističe Stevanović.

On naglašava da nitko ne razmišlja o hotelima, kupovini automobila i stanova te da je situacija takva da se ni komunalije ne plaćaju.

Sada dolazimo do problema likvidnosti. Država treba mjerama djelovati na potrošnju, a to su plaće i mirovine. Treba utjecati na čovjeka koji je prepadnut da potroši, rekao je Stevanović za Nezavisne novine ističući da su neke države djelovale novcem iz helikoptera kako bi pogurale tu potrošnju.

Bosni i Hercegovini 700 milijuna eura pomoći za rješavanje posljedica pandemije koronavirusa

S obzirom na pad potrošnje od preko 20 odsto, stručnjaci naglašavaju da će jedan od najvećih izazova u narednom periodu biti da se zadrži sadašnji broj zaposlenih, te da je jedini način da se reaguje zaduživanje i usmjeravanje sredstava u potrošnju ili javne investicije.

Kada je riječ o ukupnim prihodima po osnovu PDV-a, u prvih pet mjeseci ove godine oni su iznosili 2,880 milijardi KM i manji su za 325 milijuna KM ili 10,14 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. kada su iznosili 3,205 milijarde KM.

U prvih pet mjeseci 2020. godine Uprava za neizravno oporezivanje gospodarstvu je vratila 528 milijuna KM, što je za 99 milijuna KM manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prvih pet mjeseci 2020. godine, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 2,352 milijarde KM i manji su za 227 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom razdoblju 2029. godine, rekli su nedavno u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

FBiH: Prosječna neto plaća 940 KM, a bruto 1.446 KM

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.