WHO: Deksametazon spašava živote od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obznanila je kao “dobre vijesti” početne rezultate kliničkih ispitivanja koji su pokazali da jeftini i često korišteni steroid po imenu deksametazon može spasiti živote kritično bolesnih pacijenata zaraženih Covidom-19.

Ovo je prva terapija koja pokazuje smanjenu smrtnost kod pacijenata koji imaju Covid-19 te trebaju podršku kisika i respiratora, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ovo su sjajne vijesti i čestitam vladi Velike Britanije, sveučilištu Oxford i mnogim britanskim bolnicama i pacijentima koji su doprinijeli ovom znanstvenom otkriću koje spašava živote.

Znanstvenici su podijelili početne uvide rezultata istraživanja s WHO-om, i veselimo se punoj analizi podataka u sljedećim danima, rečeno je.

WHO će koordinirati metaanalizu kako bi povećao sveukupno razumijevanje ovog medicinskog napretka. WHO će ažurirati kliničke smjernice po pitanju uporabe lijeka za slučajeve Covida-19, rekao je WHO.

Znanstvenici tvrde da lijek koji košta samo 10 KM liječi koronavirus

Testiranje provedeno na 2.104 oboljelih pokazalo je da malene doze ovog lijeka za trećinu mogu smanjiti smrtni ishod kod pacijenata na respiratorima i kod petine onih kojih su potvrgnuti terapiji kisikom, zaključci su istraživača koji tvrde da je ovo veliki korak koji bi mogao spasiti brojne živote, javlja Hina.

Martin Landray sa Sveučilišta Oxford, jedan od voditelja pokusa, kazao je kako bi se deksametazon koji se od 1960-ih koristiti za liječenje upala i stanja poput astme, mogao dokazati kao nevjerojatno jeftin način borbe protiv pandemije koronavirusa.

Postoji vrlo jasno djelovanje. Liječenje deksametazonom traje do 10 dana i košta oko 5 funti (oko 10 KM) po pacijentu, kazao je Landray i dodao kako smatra da bi bolnice ovaj lijek trebale što prije početi davati pacijentima s težim simptomima zaraze, ali da i dalje ne bi trebao biti dostupan bez recepta. Naime, izgleda da deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome koronavirusa, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju.

Njegov kolega sa Oxforda Peter Horby opisao je deksametazon kao prvi lijek za koji bi se moglo dokazati da poboljšava izglede za preživljavanje Covida-19.

Još uvijek ne postoji cjepivo za novi koronavirus koji je do sada zarazio više od osam milijuna ljudi diljem svijeta, a do smrtnog je ishoda doveo u više od 430.000 slučajeva.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.