Korisnici u opasnosti: Internetom kruži lažna aplikacija Google Chrome

Svi korisnici Google Chrome pretraživača trebali bi biti oprezni prilikom njegove instalacije. Internetom kruži lažna verzija ove aplikacije, stvorena od strane hakera i cyber kriminalaca.

Čak 57 posto svih korisnika interneta tragajući za informacijama koristi Google Chrome. Usprkos popularnosti i mnogobrojnim prednostima, istraživači u kompaniji SophosLabs Android, upozoravaju da jedna verzija poznatoga pretraživača sadrži zlonamjerne komponente koje mogu promaći i najefektnijim sustavima zaštite.

Loša verzija Chromea zaobilazi sve antiviruse u kompjuteru ili telefonu i omogućava preuzimanje vašega audio ili video zapisa, čitanje vaših SMS poruka. Također, omogućava hakeru da putem vašega telefona pošalje SMS, ali i prepozna lokaciju na kojoj se uređaj nalazi.

Menadžer sigurnosti u SophosLabs-u Roland Ju, kaže da se ovakva verzija Google Chromea ni po čemu ne razlikuje od službene, ali samo na prvi pogled.

– Prvi put je jedna ovakva verzija otkrivena 2015. godine i tada smo shvatili da je umjesto sa službene android trgovine skinuta s neke druge stranice. Začuđuje da ljudi preuzimaju Chrome na neprovjerenim lokacijama, kada je dostupan na Google play-u – riječi su Rolanda Jua.

Ipak, ni Google Play nije savršeno sigurno mjesto za skidanje aplikacija jer je u posljednjim dvjema godinama s nje uklonjeno oko 300 aplikacija, zbog sumnjivih certifikata, prenosi Dnevno.rs.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.