Klubovi Hrvata i Srba u Domu naroda FBiH protiv Zakona o izbornim jedinicama

Završeno je glasovanje u Domu naroda FBIH o protuustavnom Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u FBIH, kojim je bošnjačka politika nastojala izigrati presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić” i ozakoniti nametanje političkih predstavnika Hrvatima.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH na izvanrednoj sjednici federalnog Doma naroda u četvrtak nije dobio potrebnu podršku zastupnika u klubovima naroda, ali je dobio podršku većine saziva Doma naroda, piše Dnevnik.ba.

Budući da je Klub Hrvata bio protiv ovog zakona, o njemu će se sada raspravljati na Zajedničkom povjerenstvu za zaštitu nacionalnih interesa u kojem se odluke donose konsenzusom.

Izjašnjavanje se vršilo po Klubovima naroda u federalnom Domu naroda. Klub Bošnjaka je jednoglasno podržao zakon. Istovremeno, svi zastupnici u Klubu Hrvata bili su protiv, dok je u Klubu Srba 7 zastupnika bilo ZA a 3 protiv.

O predloženom zakonu zastupnici su se izjašnjavali putem izjašnjavanja u Klubovima od svakog od naroda u federalnom Domu naroda, odnosno, prema mehanizmu kojeg su predlagali predsjedateljica Bradara i dopredsjedatelj Puzigaća.

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama na Dnevnom redu po hitnom postupku

Klub Bošnjaka je inače htio da se o ovom zakonu izjasni Ustavni sud FBiH odnosno njegovo Vijeće za zaštitu nacionalnih interesa.

Nakon izjašnjavanja po klubovima, saziv Doma naroda se u cjelini izjasnio po pitanju ovog zakona. Zakon je podržalo ukupno 29 zastupnika, dok je njih 17 bilo protiv.

Budući da nije dobio potrebnu većinu u Klubu hrvatskog naroda, zakon sada ide na Zajedničko povjerenstvo sastavljeno od po 7 članova Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u kojem se odluke donese konsenzusom. Samo Povjerenstvo treba biti osnovano prema modelu pariteta odnosno po dva zastupnika iz svakog od tri konstitutivna naroda i jednog iz reda ostalih.

Članovi su imenovani danas na samoj sjednici: Jasenko Tufekić i Fuad Hadimehmetović, Lidija Bradara, Tomislav Martinović, Aner Žuljević, Vesna Saradžić i Predrag Kojović.

Ukoliko se ne postigne dogovor, zakon će biti vraćen predlagatelju i o njemu se više neće izjašnjavati. Također, prema ovoj proceduri po kojoj su se izaslanici izjašnjavali, zakon neće ići pred Ustavni sud FBiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Pa bosnjaci je li vas sram vise… A ovi srbi sto su glasovali sa bosnjacima za to da bosnjaci biraju hrvatima prestavnike sve govori o njima. Sram da ih bude. To vas ceka jako brzo na nivou drzave… Znaci danas je trebalo pobiti i oboriti presudu Ustavnog suda. Pa u kakvoj mi drzavi zivimo. I to bosnjaci koncezusom za to..

  3
  1
  • Jure znaš koliko zastupnika ima svaki klub naroda u Federaciji? 17. 7+3=10 ima li potrebne većine u klubu Srba? Da ne govorimo kako je tih 7 “Srba” izabrano od strane Bošnjaka a ne Srba…

 • nema drzave na svijetu,gdje manjina vlada vecinom,Bosnjaka je 57%danas u BiH,a takozvanih Hrvata 8%zato ne kakite,imate vlast na lokalnoj razini i vise od toga necete doboti,jos ako dodamo da vas vecina velica ratne zlocince (6ku u Hagu)onda ne zasluzujete ni tu lokalnu vlast.

  • obrezani kada uhvate tvoje ukucane jebat,prvo ce ti oca naguzit,pa didu i babu,i onda ces vikat na sav glas:dragi Srbi vratite se vi i jebite nas,jer vi ste samo zenski rod handrili,a obrezani sve redom.

 • Ovdje se stoko pokvarena, glupa ne radi da netko vlada nekim. Ovdje je rijec da bosnjaci, muslimani zele da nama hrvatima biraju prestavnike u izvrsnoj vlasti i tako onda preko svojih poslusnika upravljaju jednim konstitutivnim narodom. Njima je normalno da Meho, suljo, Izet na izborima budu na listi za hrvatske zastipnike u Domu naroda. Normalno im je da Komsic koji se ne izjasnjava tko hrvat bude kandidat za hrv. clana presjednistva i normalno im je da bude izabran na tu poziciju sa 99 posto bosnjackih glasova i da se zove hrvatski clan presjednostva i da kao takav zastupa bosnjacke interese sa jos jednim njihovim legalnim clanom presjednistva. Pa to je dno – dna. Bosnjaci su pogubili kompas i ovu drzavu guraju u raspad. Ovo je katastrofa. U tome se svi utrkuju avi njihovi prestavnici od Bakira, Fahre, Becifovica, Niksica, Bajrovica, Suljagica, Komsica. Itd. Kako onda zivjeti sa ovakvim susjedima, kako im vjerovati, kakav kompromis sa njima napraviti. Jadno, ljigavo i bezobrazno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.