Kiša stvorila velike probleme diljem BiH

Kiša koja neprestano pada posljednja dva dana, stvorila je velike probleme diljem Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo sigurnosti BiH izdalo je detaljna uputstva za građane povodom aktualne situacije, odnosno prirodnih nepogoda izazvanih obilnom kišom i jakim vjetrom.

Uputstva za građane u slučaju poplave, klizišta i odrona

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite objavili su na svojoj Facebook stranici fotografije kako spašavaju životinje iz poplavljenjih područja.

Ovim potezom su pokazali da još ima humanih ljudi.

Jablanica

Iako se u petak situacija na području Općine Jablanica normalizira, ipak su posljedice jučerašnjeg nevremena i dalje vidljive.

Tako je u Dragan Selu, uslijed aktiviranja klizišta zatrpano više automobila, kako je to zabilježila ekipa portala “Avaza” na licu mjesta, a jedna kuća je potpuno odsječena od ostatka sela.

Foto: Avaz

Teško stanje je i u susjednom selu Ravna gdje je vodena bujica zaprijetila područnoj školi. Zahvaljujući prisebnošću mještanina Alena Jamakovića spriječena je prava katastrofa.

On je zajedno sa suprugom i kćerkom porušio zid do objekta škole kako bi zaustavio vodenu bujicu da prodre duboko u unutrašnjost objekta.

Sarajevo

Uslijed vremenskih nepogoda došlo je do plavljenja elektroenergetskog objekta Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine – trafostanice u Reljevu, što je uzrokovalo nestanak električne energije na širem području Sarajeva.

Kada je riječ o Županiji Sarajevo, najkritičnije stanje trenutno je na području Ilidže i okolnih mjesta gdje je izlijevanje rijeke Željeznice stvorilo velike probleme građanima.

Između ostalog, poplave su pogodile i restoran Seje Brajlovića koji se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Željeznice. Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je trenutno stanje na Ilidži, a kao što se može vidjeti iz videosnimka, rijeka Željeznica poplavila je i uništila ljetnu baštu ugostiteljskog objekta “Brajlović”.

Jedan od ugroženih objekata je benzinska crpka i motel tvrtke SAS Petrol, koji se nalazi na putu od Sarajeva prema Foči.

Apokaliptične scene iz Sarajeva: Rijeka odronjava zemljište i prijeti objektima

Ekipa Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo je na terenu i pomaže građanima.

Pripadnici FUCZ-a pomažu starijem stanovništvu i djeci, a neke građane evakuiraju čamcima iz poplavljenih kuća.

Kupres

Načelnik općine Kupres Zdravko Mioč na prijedlog Stožera civilne zaštite te općine donio je u petak Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na području općine Kupres.

Kako se navodi u Odluci, proglašenje prirodne nepogode je uslijedilo zbog olujnog nevremena koje je pogodilo dio općine Kupres, odnosno njena naseljena područja Odžak, Novo naselje -zapadni dio grada te vikend naselje Čajuša, koja se dogodila 4. studenog ove godine prilikom čega je pričinjena veća materijalna šteta na stambenim i društvenim objektima u navedenom području.

Odlukom se zadužuju općinska tijela da sukladno svojim ovlastima poduzmu potrebite mjere u cilju saniranja posljedica prouzročenih prirodom nepogodom.

Naime, dana 4. studenog ove godine, tijekom noćnih sati, olujno nevrijeme s pijavicom pogodilo je naseljena mjesta Odžak i Novo naselje u općini Kupres.

Od udara olujnog vjetra i pijavice oštećene su obiteljske kuće i pomoćni objekti na navedenim lokalitetima.

Pričinjena je veća materijalna šteta na obiteljskim kućama kao i na objektu Hrvatskog doma u Kupresu, izvijestio je načelnik općine Kupres Zdravko Mioč.

Konjic

Stanje u Konjicu i okolini je kritično. Kiša ne prestaje padati, a vodostaj rijeke konstantno raste. Pojedina naselja odsječena od grada. Džajića Buk prvi put je u 60 godina poplavljen.

Kako javlja novinarka N1, Civilna zaštita i vatrogasci prave plan kako mještanima dostaviti hranu, vodu i ostale potrepštine.

Popularno turističko mjesto Džajića Buk poplavljeno je prvi put u 60 godina koliko posjeduje tu imanje, kaže Ćamil Džajić.

Vatrogasci su na terenu i rade na ispumpavanju vode iz kuća.

Kritično stanje je i u mjestu Hotvolje koje je udaljeno dva sata od Konjica. Mjesto je odsječeno od ostatka općine, a prijeti i klizište.

Podsjećamo i kako u većem dijelu Hercegovina voda trenutno nije za piće.

Provjerili smo gdje u Hercegovini voda nije za piće

Tuzla

Operativni centar civilne zaštite Grada Tuzla zaprimio je dojavu o klizanju tla u zapadnom dijelu Tuzle, gdje je došlo do urušavanja brda i pomjeranja zemljane mase te je ugrožen jedan stambeni objekat, kao i oštećen lokalni put.

Blagaj

U Blagaju se izlila rijeka Buna i poplavila objekte i ulice.

Voda je ušla u kuće i poslovne objekte, a terase  ugostiteljskih objekata koje se nalaze uz rijeku su potpuno potopljene.

Izlila se rijeka Buna, Blagaj pod vodom

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Na lištici su odlično pročišćeni kanali zato nije bilo poplava sve suvo ko barut službe grada se brinu o tome pedantno i mi nemamo problema ne prometuje se otežano pohvala službama koja i zimi odlično čisti snig lištica na prvom mistu zauvik broj 1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.