Sastanak zbog Blidinja: Nećemo pristati na nešto što je protivno interesima stanovništva

U kinodvorani Posušje u petak je održan sastanak predstavnika Općine Posušje i Federalnog ministarstva okoliša i turizma na temu inicijative proglašenja područja Blidinja nacionalnim parkom, uz nazočnost šire javnosti.

Na njemu su analizani sačinjeni prednacrti dokumenata te su iznešena dodatna pojašnjenja gostiju iz navedenog Ministarstva vezanih uz ovu inicijativu.

Bitna poruka koju su poslali gosti iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma jeste da neće biti donošenja nikakvih zakonskih rješenja bez prethodne konzultacije i sa stanovništvom i s jedinicama lokalne uprave.

Ono što je pak najbitnije istaknuti jeste informacija da zakonska regulativa neće biti usvajana na višim razinama, dok jedinice lokalne uprave, odnosno općine na čijem teritoriju se nalazi Park prirode Blidinje, putem svojih općinskih vijeća ne daju prethodnu suglasnost.

Prema protokolu današnjeg sastanka, jedan dio je bio predviđen za postavljanje pitanja nazočnih, koji su bili itekako aktivni. Prvo se odnosilo na trenutno “zoniranje” parka i mogućnost izmjene granica zona za koje lokalni mještani smatraju da su nepovoljne za njihov daljni rad i život na području PP Blidinje, s obzirom na restrikcije koje sa sobom donose. U odgovoru je rečeno kako se one mogu korigirati u daljnjoj proceduri do eventualnog donošenja konačne verzije Zakona te da će se svi prijedlozi uzeti u obzir.

Sastanak je održan u Posušju

Drugo važno pitanje bilo je vezano za status izgrađenih objekata na području Parka. U odgovoru rečeno je kako se oni neće uklanjati, odnosno “rušiti”. Nadalje , upućen je niz pitanja i prijedloga od onih vezano za obradu poljoprivrednih površina, turističke djelatnosti, branja ljekovitog bilja za osobne potrebe, do mogućnosti lokalnih jedinica da sudjeluju u radu NP Blidinje, ukoliko se proglasi, kroz mogućnost biranja menadžmenta. Jedna od opaski koja se dva puta čula na sastanku jeste vezana za početnu komunikaciju između općina i Ministarstva pri izradi prednacrta. Izraženo je mišljenje da su se mogle dosadašnje nedoumice izbjeći da su se na vrijeme pozvane jedinice lokalne uprave da sudjeluju u prednacrtu Zakona o NP Blidinje.

I upravo zbog toga stav Općine Posušje o prednacrtu Zakona o NP Blidinje vrlo jasan – prednacrt nije prihvatljiv u ovom obliku. Stoga, na prijedlog načelnika Begića, o ovome povela rasprava i na 8. sjednici Općinskog vijeća. Tom prilikom usvojen je Zaključak u kom su sadržane sve primjedbe na prednacrt Zakona, a kojim se Vijeće zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno sudjelovanje svih općina i županija na čijem se području prostire.

U prilog ovome navedimo i poruke kojima je načelnik Begić zaključio današnji sastanak.

Neće se dati suglasnost na nešto što je protivno interesima stanovništva, posebno onog na području PP Blidinje te protivno interesima općine Posušje, priopćeno je iz Općine Posušje.

HSS: Nedopustivo je da Blidinjem upravlja sarajevska čaršija

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Posušje)24 komentara

 • Lako je se bilo ulizivat i trčkarat okolo, sad kad su te stavili za odgovornu funkciju sad se vidi kolko pojma nemaš Begiću

 • Hocemo javnu raspravu u svih pet općina/gradova na čijem se teritoriju nalazi PP Blidinje, a i javnu raspravu u sve tri županije, ali isključivo s kompetentnim osobama!!!
  Pod hitno javna rasprava, kako bi smo znali o čemu se točno radi u Nacrtu zakona i koje su buduće smjernice koje vlasti planiraju učiniti!

 • Samo ološima nek je dobro i mater će prodati.Ništa ne raditi a dobro živit ,kako??Lažno žderu,naslikavaju se,smiulje se ko falan pokazuju sreću a u stvari jad i bjeda je to.

 • Koja oporba poja nema ovo je zaključak načelnika i povjerenstva koje daje stručna mišljenja a ta oporba je bila u najgorom vladi alijanse i zvonke jurišica i sve dali

 • Nemojte lagat na načelnika, on je reagirao čim je dobio nacrt zakona i predložio općinskom vijeću da ga ne prihvati. OV je jednoglasno usvojilo takav prijedlog. Danas je to samo potvrđeno. Darko Poliću i Mario Šušnjar prestanite lagati i izmišljati. Svako malo iznosite laži na načelnika i općinu. Laž je između ostaloga i grijeh, sram vas bilo.

  • Oni pitaju u ime naroda i to im je posao kao oporbi. A grijeh je puno toga što je načelnik uradio i sada radi , sve će ubrzo na svjetlo dana izaći

 • Svi ste vi meni isti i vlast i oporba za dva dinara u džep gaće svučete i roditelje bi dali a ne blidinje neka vam se sad Arapi dosele

 • Poginuli se okreću u grobu, kako branitelji tako i ubijeni na Stipića livadi.. Nikad i nikad talibanima dati išta, ne žele nam dobro niti znaju i sebi a kako će nama.. Nazadni do bola kao i svi isilovci.

  • Dali su sve još će im dat koje građevinsko zemljište u Širokom , Posušju i Grudama radi multietničnosti da ima malo Muslimana i tu di ih nije bilo

 • Bolje ništa ne pisat kada ne razumiješ šta pišeš prvo pročitajte pa komentiraj a danas si imao pravo doći u kino dvoranu i ponuditi nešto konkretno a ne miješati kruške i jabuke

 • Ima li ijedna kuća na Badnjima, Masnoj lici, Barama, itd … građevinsku dozvolu ? Ima li dozvolu upravna zgrada Parka prirode u Masnoj luci ?

 • Steta sto je spalo na polica i susnjara da su jedina oporba u posusju ostali prodani za sicu pitanje posto obraz vjecnici u oporbi

 • Sve je na prodaju izgleda , još osam oporbeniih vjećinika u Posušju imamo ali šute ko mumije već ima godinu dana odkad ih je narod izabrao.

 • Svaka osoba ili vjecnik koji je izabran voljom naroda i koji nepodrzava svoje birace i radi protiv svojih gradana za neko radno mjesto neki odbor u biti neko uhljebivanje njega osobno ili nekog od svoje porodice je velika sramota odnosno dno dna

 • Polic i Šutnja lopovi ne bitno nešto pričati a to veze nema neka se nabroje njihovi grjesi od prodaje ocjena objekata bez papira šverca i drugo

 • Molimo vas da nemojte se ljutiti i ušatkavati vjećnika Šušnjara, dečko je pokazao da želi biti pravi odgovorni općinski vjećnik a ne MUMIJA. Puno stvari se saznalo iz općine i javnih poduzeća zahvaljujući njemu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.