Kenijski grad dobiva prvi stambeni kompleks s 3D kućama

Kenijski grad Kilifi uskoro će se moći pohvaliti najvećim stambenim kompleksom s 3D kućama.

Točnije, u tijeku je finalizacija radova ili, bolje reći, ispisa kuća u realizaciji kompanije 14Trees, a kako stoji u njihovom priopćenju, kompleks će sadržavati ukupno 52 kuće s dvije ili tri spavaće sobe, trijemom i privatnim dvorištem, piše Lider Media.

Koristeći samo jedan 3D printer, 14Trees može isprintati zidove za dvosobnu kuću za samo 18 sati, a onu tri spavaće sobe za dodatnih deset. Cijene 3D kuća počinju od 28 tisuća dolara, a, usporedbe radi, prosječna cijena kuće s dvije spavaće sobe u Kilifiju je 38 tisuća dolara.

Prednost 3D gradnje je u niskoj cijeni i brzini gradnje, a mnogi vjeruju da bi se upravo takvim kućama moglo doskočiti globalnoj stambenoj krizi.

Budućnost gradnje

14Trees je zajednički pothvat Holcima, švicarskog proizvođača građevinskog materijala, i British International Investmenta. Partnerstvo je sklopljeno radi komercijalizacije zelene gradnje u afričkim zemljama gdje graditelji krče šume u potrazi za drvetom koje se koristi za proizvodnju tradicionalnih opeka. Kuće su namijenjene korisnicima s lošijim imovinskim statusom tako da se u 14Treesu nadaju da će, osim ekološkog, tako doskočiti i rješavanju socijalnih problema.

Također, u biznis proizvodnje 3D kuća neke se organizacije i kompanije poput neprofitne udruge, New Story i IT tvrtke Icon, uključuju i kako bi pomogli ljudima čiji su domovi stradali u poplavama, tornadima ili potresima.

Inače, potražnja za stambenim prostorom nadmašuje ponudu, a globalna bi stambena kriza do 2025. mogla utjecati na 1,6 milijardi ljudi, a posebno će pogođeni biti siromašni. Istovremeno, zbog pojačane gradnje prijeti nestašica resursa, a jedna od glavnih prednosti 3D ispisa jest što se sav materijal iskoristi, nema viškova. Zbog potonjeg, ali i niže cijene i brzine isporuke, 3D gradnji se predviđa svijetla budućnost.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.