U ovom mjestu na Braču skoro 90 posto stanovnika ima fakultet

Najstarije naselje na otoku Braču Škrip može se pohvaliti, ne samo s 3000 godina svoje povijesti već i s najobrazovanijim stanovništvom jer po tvrdnjama mještana od trenutno 130 živućih stanovnika njih 111 ima visoku školu.

Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split, te rođeni Škripljanin Dinko Mirić koji desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti rekao je Hini da je 90 posto stanovništva visokoobrazovano, među kojima je čak 14 liječnika, piše Telegram.hr.

To je mjesto po njegovim riječima dalo i 18 pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara, četiri farmaceuta i kemičara, te deset pomorskih upravitelja stroja i kapetana.

Među liječnicima imamo otorinolaringologa, dva kardiologa, dermatologinju, pedijatra kardiologa, kirurga, nekoliko liječnica i liječnika obiteljske medicine, nefrologa, psihijatricu i okulistu, precizirao je Marić koji je po profesiji kardiolog i internist.

Jedan kolega je umro, jedan radi u Zagrebu, a ostali su u Splitu, rekao je Marić.

Prisjetio se kako su im roditelji u mladosti uvijek govorili da moraju završiti školu ako ne žele biti “slugani drugima.” Mirić, koji je i sam otac dvoje liječnika – kardiologa i dermatologinje, kaže da liječnika sa Škripa ne bi trebalo nedostajati ni u budućnosti jer je to mjesto nedavno dobilo još jednog mladog liječnika.

Sve više apartmana, sve manje ljudi

Mjesto Škrip, koje je smješteno u unutrašnjosti otoka na 250 metara nadmorske visine je, kaže Mirić 1954. godine dobilo struju, 1979. asfalt i 1981. vodu.

No, kad su na taj način riješili infrastrukturu svaki drugi mještanin se iselio. Škrip je najviše stanovnika, njih 570, imao na početku 20. stoljeća, a Marić kaže da su dva svjetska rata i bolest vinove loze filoksera smanjile broj stanovnika za njih 200. U zadnjoj četvrtini 20. stoljeća stanovništvo je smanjeno za još dvjesto te u posljednjih dvadesetak godina zbog starosti i umiranja dodatnih 40.

Iako je tri kilometra od mora ni Škrip, kao ni ostala dalmatinska mjesta ne odolijeva turizmu pa tako na 130 stanovnika ima 30 bazena i 60 apartmana.

Sve je više bazena, vila i apartmana, a sve manje ljudi, zaključuje Mirić.

Najavio je da će Škripu kao najstarijem naselju na otoku biti posvećen 25. Brački zbornik u čijem radu sudjeluje 18 autora, uključujući deset Škripljana. Rad će imati 520 stranica, a bit će predstavljen za nekoliko mjeseci u dvorani Zadružnog doma u Škripu. Po legendi je u rimskom mauzoleju u Škripu pokopana Dioklecijanova supruga Priska i kći im Valerija.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Hay anonimko,
   možeš li mi poslati regularno naslov gdje se kupuju -doktorati!
   evo, mojih podataka; rođendan 29.02.1929 Celje. doktorirao je na zagorskom/posušja faksu, 25.03.2022.god. pred komisijom Franca Prešerna iz Pretorie Südafrika.
   Usluga se vrše u Medulin $ dolarima.
   -very good provisionsfrei!
   bis baldmöglichst, deiner Siplicismus bivši chif SDB-Udbe za Mostar Ivan Nesić

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.