Kažnjavanje roditelja koji odbiju cjepivo počelo i u FBiH

Epidemija ospica koja se pojavila u određenim dijelovima BiH te povratak starih zaraznih bolesti koje su cijepljenjem bile iskorijenjene alarmirali su nadležne na poduzimanje određenih koraka te kažnjavanje roditelja koji odbijaju cijepiti djecu, piše Večernji list BiH.

Pozivi roditeljima

Županijska inspekcija u Sarajevu počela je slati pozive roditeljima koji nisu cijepili svoju djecu da dođu u njihove prostorije i izjasne se zbog čega su odbili imunizaciju djeteta.

Majke su podijelile fotografije poziva na društvenim mrežama, a u njima izričito stoji kako je nedolazak kažnjiv.

U pozivu se dalje navodi kako je Županijska uprava za inspekcijske poslove SŽ-a podatke o nepotpunom cijepljenju djece dobila od JU Dom zdravlja SŽ-a te da je potrebno da se izjasne o tome jer će u protivnom protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U slučaju spriječenosti dolaska, dužni ste o tome odmah obavijestiti ovo tijelo. Ako se ne odazovete na ovaj poziv, a izostanak ne opravdate u roku od 24 sata, možete biti privedeni, a uz to i kažnjeni u skladu s čl. 109. Zakona o inspekcijama Sarajevske županije novčanom kaznom od 500 do 1000 KM. Ako uslijed neopravdanog izostanka nastanu troškovi u postupku, može se odrediti da te troškove snosite – navodi se u napomeni koja je poslana roditeljima. Pozive potpisuju županijski sanitarni inspektori ŽUIP SŽ-a.

Slična praksa već neko vrijeme provodi se u RS-u. Naime, zdravstveni inspektori u RS-u su do sada protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima kako je to definirano zakonom.

Do sada su okončana dva sudska postupka u kojima je sud roditeljima izrekao najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM. Inače, u oba entiteta usvojen je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i pravilnik o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti kojim je definirano da, između ostalog, obvezna imunizacija obuhvaća sustavnu imunizaciju djece i mladih određene dobi.

Sustavna imunizacija

Sustavnu imunizaciju započinje zdravstvena ustanova u kojoj je dijete rođeno, a nastavlja nadležna organizacijska jedinica doma zdravlja na čijem području dijete ima prebivalište. Nadležna služba doma zdravlja čini evidenciju svih osoba koje podliježu sustavnoj imunizaciji, formira kartoteku, planira i provodi imunizaciju, vodi evidenciju o tome te osobi koja se imunizira zakazuje sljedeći termin sustavne imunizacije.

Podsjetimo, u RS-u su do sada prijavljena 53 slučaja ospica, a provjerama je utvrđeno kako 48 među njima nije bilo cijepljeno unatoč zakonskoj obvezi. Nešto manji broj oboljelih od ospica zabilježen je na području FBiH, no problem je zajednički za cijelu državu jer je, prema dostupnim podacima, u 2017. protiv ove bolesti cijepljeno svega 63,5 posto djece, a za cjelovitu zaštitu od širenja ove bolesti bio bi nužan obuhvat cijepljenih od 95 posto.

Među najgorima je ŽZH gdje je procijepljenost do sredine 2017. godine bila manja od 50%, što znači da ni svako drugo dijete nije na odgovarajući način cijepljeno.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • A kakve su to vakcine?Koje kvalitete?Jeli ko i oni lijekovi što ste ih zabranili neki dan ili ko one vakcine MMR koje su 2002. godine davane djeci i koje su napravile masu autista.Naravno vi nećete reći nego samo bla,bla itd.A kad ste tako sigurni da su super zašto nebi dali potpis na dan kad dijete prima vakcinu i bude nus pojava da ste odgovorni.Ne pada vam ni na kraj pameti to ,neko prodajete svjetski farmaceutski otpad ovdje za sitno mito, a kasnije perete ruke ko jude i idete tako daleko da proglašavate roditelje (takve djece koja obole od tih vakcina) luđacima.To što radite je ludilo i grijeh i ja u principu nikada nisam i neću biti protiv normalnih vakcina ko što su davane u Jugi.Izuzetno kvalitetne i provjerene.Možete li objasniti otkud 25 autističnih osoba u Širikom Brijegu samo..Možete.Kažete da ne znate šta izaziva autizam-ali tvrdite vakcine nisu.Koji ste vi šljam ,pa pogledajte tu rečenicu.Ne znate šta je, ali one nisu.UŽAS.

    4
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.