Kardinal Puljić: “Smeta nam što nemamo jednaka prava kao druga dva naroda”

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije 24. rujna 2019. u nazočnosti više od stotinu građana, među kojima su bili i mnogi gradonačelnici, načelnici, gospodarstvenici i županijski vijećnici, održana je tribina o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Uvodno izlaganje podnio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koga je uoči tribine u sjedištu Osječko-baranjske županije primio župan Ivan Anušić sa suradnicima.

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini je težak, no borimo se sačuvati nacionalni identitet, a smeta nam što nemamo jednaka prava kao druga dva naroda, i na to stalno upozoravam i želim da se ispravi, rekao je kardinal Puljić te zahvalio županu Ivanu Anušiću na pozivu, kao i nazočnima na odazivu na tribinu.

Prema njegovim saznanjima u BiH tijekom zimskih mjeseci živi 400-455.000 Hrvata, a ljeti i nešto više, no teško je utvrditi pravi podatak. Ističe da su najviše stradale Banjolučka biskupija i Vrhbosanska nadbiskupija, koja je prije rata imala više od 520.000 katolika. Sada na tom prostoru živi oko 180.000 katolika, koje kardinal želi ohrabriti da i ostanu.

Prvo pitanje je politička kriza i stalna prepucavanja gdje zapravo nema jednakih prava. U pojedinim mjestima uopće nema Hrvata u vlasti, a ako ih i ima teško mogu zastupati svoja prava. Drugo je pitanje administrativno. Kad dođete na kakav šalter i date svoju iskaznicu, odmah je jasno tko si. Sve ovisi tko se nalazi s druge strane šaltera, no uglavnom onda počinje odgađanje “dođite kasnije”, “donesite to“”i slično, ne bi li dodijalo ljudima da ostanu. Treće je pitanje zapošljavanja jer manjinski narod teško može dobiti radna mjesta. Ima još puno takvih sitnica koje otežavaju. Dovoljno je reći da u pojedinim mjestima tražim dozvole već 10 godina, ispričao je kardinal Puljić.

Župan Ivan Anušić je rekao da su Hrvati u BiH u podređenom položaju, a Hrvatska se mora brinuti o svim Hrvatima izvan Hrvatske kojima je potrebna pomoć.

Vlada Republike Hrvatske sa svoje političke razine radi određene poteze, što prezentira i premijer, a mi kao Županija želimo pomoći te sada nudimo što je potrebno da bi se bolje i kvalitetnije moglo funkcionirati i da bi se Hrvati u BiH mogli bolje organizirati. Osječko-baranjska županija će financijski pomoći kroz različite projekte koji se razvijaju u zajednici Hrvata, jer je takva pomoć najpotrebnija našim ljudima u BiH, rekao je župan Anušić, prenosi mrežna stranica Osječko-baranjske županije.

Kardinal Puljić posjetio je i osječku tvrtku Saponia d.d. te je predvodio Svetu misu u župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

  • Nije na odmet malo pristojnosti i kulture u izražavanju danas ima pravo svak da simpatiše i podržava koga hoće ne treba niko nikom svoju volju nametati pa zar nismo u demokratskom društvu

  • neko ko je osudjen za uzp,trazi neka prava,trebaju onda i Hitlerovi nacisti traziti prava jer su pobili 5 miliona jevreja!

  • Gazija,jebem ti nanine nane nanu i onda sve sto ide po redu?!Znaci dosli smo do tebe e sad ti jebem ono sto ti se rodilo i sto ce ti se roditi dok postoji tvoja loza!Krme jedno usuneceno,kad su vas ti sto su osudjeni za taj zlocin primili na Jadransko more da vas Srbi ne pokolju onda su vam valjali?!Jebem vam porijeklo kako vas nije stid,ali neka ima dragi Bogo koji zna sto cini?! Trebali smo vas zajedno sa cetama pomarisati i onda svirajte kur!Ali neka doce i taj dan!Kad se cete i uje ujedine e tek ce onda biti udruzeni zlocin i vi ce te preseliti na ahiret!Jebo ti sve svoje gazijsko!Najedi se krmetine pa da postanes covjek a ne inshan sa pola kurca!

  • Za realistu-nisi ni svjestan koliko si u krivu?Znas sto sam ja “profitiro” u ovomu proslom ratu-desnu ruku,kraljeznicu i lijevu nogu!!Mislim da je malo tko tako profitiro i ne daj Boze nikome!Da ne ispadnes vise glup ili se pravis glup,procitaj kom i tko je komu sto odg i onda se nekomu obracaj!Ja bih prije rekao da si se ti dobro uhljebio i zao ti to napustiti!?!Anonimno 21:48 ako ti je dosadno koji k.r.c citas onda kom?Mene ne zanima i ne citam nista sto mi stvara dosadu!Moj ti je savjet popusti ili ti ga o.j.b.!

  • Kardinale pao si na ispitu kao i Covic. Narod ste izvarali, prevarili ne jednom nego stotinu puta. Gledate samo sebe i svoj interes. Zato vam hrvati nestaju a prava hrvata su svedena na minimum. Vada podanicka politika ce nas unistiti i raseliti..

  • Nas uvazeni Kardinal se druzi i jako je dobar sa politicarima, gazdama, tajkunima, ratnim profiterima i onim koji ne postuju radnika, covjeka, zenu, brak. I njemu je jako dobro sa njima i on je u skupini privilegiranih… Obican narod hrvatski je zapostavljen i sikaniran. Kako od bosnjaka u federaciji, srba u RS- koj tako i od nasih ovih voda i mocnika. Tko je blizak njima i moze do nekih prava, posla, skole itd, a tko nije moze vaditi kartu za autobus i put zapada. Kardinale mali covjek je zapostavljen, sikaniran, obrspravljen i zato cemo kao najmalobrojniji narod nestati. Crkveni i politicki prestavnici hrvata su najveci krivci za to. Bez hrvata, katolika nece biti ni vas. I necete biti bitni. Ali bi to ne vidite ili necete da vidite… Tuzna prica sa jos tuznijim krajem. Nestaje narod koji je vjekovima tu…O tome se ne prica i ne smije pricati. A pozitivna prica su Gej parade, migranti, lopovluk, kurvaluk, preljubi, ljubavnice, moc, auti, nekretnine itd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.