Kapa do poda Milanoviću!

Cijenimo da je posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića predstavnicima vlasti i hrvatskom puku u Bosni i Hercegovini najznačajniji u novijoj bh. političkog povijesti. Prvi puta dužnosnik tog ranga bez zadrške i straha, neopterećen inhibicijama prošlosti koje nameće naslijeđe rata, dolazi sa iskrenom namjerom rješavanja svih otvorenih pitanja između dvije zemlje, kojih nije malo.

Istovremeno, prepoznaje i konstatira na licu mjesta problem nejednakosti Hrvata u BiH, o čemu otvoreno govori očekujući otvoren i konstruktivan odnos relevantnih aktera bh. političke scene – i onda se neki naljute što je to tako (Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić).

Zoran Milanović bez imalo treme reaktualizira hrvatsko pitanje u krajnje nepovoljnom okruženju kada je u bh. kreiran ambijent gdje drugi u ime Hrvata određuju tzv. „pristojnu mjeru“ hrvatstva. Ta mjera se kontinuirano umanjuje zahvaljujući medijima poput FTV-a koju Hrvati već odavno ne doživljavaju kao svoju. Ovaj medij i drugi slični njemu provode akulturacijske i asimilacijske namjere protiv hrvatskog bića u BiH, a po diktatu bošnjačkog rukovodstva SDP-a koje se pokušava legitimizirat kao promotora univerzalnih ljudskih vrijednosti, demokracije i jednakosti, dok u stvarnosti rade za svoje interese a na štetu hrvatskog naroda.

Mediji su etnički podijeljeni u BiH i o tome svjedoče iskustvo i najnovija istraživanja, a Hrvati u toj podjeli najslabije kotiraju, tj. više medijskog prostora imaju neke manjine u EU nego Hrvati kao konstitutivan narod u BiH – što trajno apostrofira nužnost osnivanja javnog radio-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku. Stoga se bošnjački politički narativi, pogledi na prošlost (uglavnom ratnu) i budućnost, posredstvom tih medija podmeću kao jedini ispravni s ciljem neutralizacije kolektivnog sjećanja i nametanja osjećaja krivnje, ne bi li se eutanaziralo hrvatsko biće u BiH i kao takvo dugoročno lišilo identiteta, kulture, jezika, povijesti i svega onoga što jedan narod čini narodom.

Intenzivno se radilo i na pokušajima zavađanja Hrvata u BiH i Republici Hrvatskoj. Ipak, onaj tko se na kraju sukobio sa cijelim jednim narodom a usput i zdravim razumom sjedi u Sarajevu na čelu Bošnjačkog instituta, kujući planove kako da Hrvate probošnjači ili probosanči – što god to značilo.

Svjesni smo da dobar dio sarajevskog establishmenta nariče za bosanskom nacijom što je bila želja i bošnjačkog ratnog rukovodstva, ali taj scenarij nema izgleda jer je proces formiranja nacija povijesno usmjeren u pravcu plurinacionalne izgradnje BiH. U tom smislu posjet Zorana Milanovića je pokazao svu jalovost ovih nastojanja koja samo usporavaju proces pomirenja i odlažu izgradnju Federacije, a potom i Države BiH zasnovane na načelima jednakosti građana i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Uvjeravamo sve koji misle da mogu relativizirat, reciklirat, otkuhat i uništiti hrvatski kulturni i politički identitet u BiH da u tome neće uspjeti, te apeliramo da prestanu sa lažima, prevarama, inženjeringom i obmanama, te da se otvoreno i bez zadrške, poput Zorana Milanovića, opredijele za dijalog i uvažavanje volje svih konstitutivnih naroda a posebno hrvatskog na koga se od svršetka zadnjih općih izbora okomio dio bošnjačkog političkog establishmenta na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom.

Za njega imamo jednu poruku: velika većina Hrvata u BiH, na vašu žalost i našu sreću, nije poput Željka Komšića koji se stidi svog naroda i svog jezika – da je drugačiji vjerojatno ga ne bi ni promovirali. Znamo da je on tip manikin Hrvata kojim možete upravljati kako vam se „ćefne“, ali ta politika nema perspektive – u to budite uvjereni, kao i to da su vaše namjere do kraja prozrene u međunarodnim krugovima, a vaša regionalna politika pomirenja i dobrosusjedskih odnosa se pokazala katastrofalnom.  Tomu je potvrda i protokol posjeta Zorana Milanovića koji vi zovete manjkavim, a mi jedino ispravnim i korektnim uzimajući u obzir vaše namjere, te karakter i suštinu BiH koju vi ne možete promijeniti unatoč vašim željama i nastojanjima, stoji u priopćenju Udruge Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.