Ministri EU preporučili status kandidata za Srbiju

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije preporučili su danas u Bruxellesu da se Srbiji dodijeli status zemlje kandidata za pristupanje Uniji. Odluka je tijekom današnjeg zasedanja bila dugo “na rubu” zbog inzistiranja Rumunjske na “pitanju položaja Vlaha” u Srbiji.

Ministri vanjskih poslova Europske unije odlučili su danas, poslije više od šest sati debate, preporučiti Europskom vijeću da u četvrtak dodijeli Srbiji status kandidata, priopćeno je u Bruxellesu.

Ministri EU trebali su danas donijeti odluku o statusu za Srbiju, a da je Vijeće EU na razini šefova država ili vlada članica potvrdi u četvrtak 1. ožujka.

Umjesto odluke, ministri su donijeli preporuku.

Time je odluka praktično prepuštena Vijeću EU, kako je to ranije danas kao mogućnost spomenuo i šef Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Njemačku, bile su za davanje zelenog svjetla Srbiji, a iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunjska danas zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji.

Među prvima od svjetskih dužnosnika preporuku za kandidaturu je građanima Srbije čestitao ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, i to kratkom porukom na Twitteru – “Čestitam”.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.