Kako suzbiti bolesti i štetnike u vrijeme berbe plodova?

U vrijeme berbe plodova, poljoprivrednim proizvođačima i hobistima, veliki problem predstavljaju bolesti i štetnici koji u tom periodu mogu uzrokovati velike štete. Obzirom na berbu plodova koja se obavlja skoro svaki dan, dobro treba pripaziti na izbor pripravaka. Preporuka je koristiti prirodne i ekološki prihvatljive pripravke.

Prema dugogodišnjem iskustvu, obično sredinom lipnja mjeseca u našim uvjetima počinje zrioba i berba rajčice i paprike koje se uzgajaju na otvorenom, dok je berba krastavaca i tikvica započela nešto ranije.

U vrijeme berbe, većina povrtnih kultura (posebno rajčica, paprika i krastavac) podložni su napadu većeg broja uzročnika biljnih bolesti ali i štetnika, stoga se u tom periodu trebaju češće štititi. Preventivnu zaštitu je potrebno obavljati svakih 10 do 15 dana, a u zaštiti koristiti prirodne i ekološki prihvatljive pripravke.

U ovom razdoblju moramo dobro paziti čime prskamo jer skoro svaki dan ili svaki drugi dan beremo plodove. Naime, zbog sve veće potražnje „ekološki prihvatljivih pripravaka“ posebno od strane hobista, bolje opskrbljene poljoljekarne danas u ponudi nude i takve pripravke.

U Sjemenarninim agrocentrima mogu se pronaći posebno formulirani pripravci iz Bio Garden programa koji su namijenjeni suzbijanju uzročnika biljnih bolesti i štetnika na različitim kulturama u ekološkoj proizvodnji.

Zbog iznadprosječno toplog i sparnog vremena, značajno je manja opasnost od pojava uzročnika bolesti iz skupina plamenjača i truleži odnosno plijesni, osim u uvjetima navodnjavanja gdje dolazi do vlaženja lisne mase. No, postoji opasnost od ranijeg razvoja uzročnika pepelnice i lisnih pjegavosti (paleži).
Vrlo toplo i sparno vrijeme pogoduje baršunastoj plijesni rajčice (Fulvia). U ovom periodu veliki problem predstavljaju grinje jer suho vrijeme i visoke temperature pogoduju njihovom razvoju.

Stoga izbor pripravaka treba prilagoditi biljnoj vrsti i dominantnim uzročnicima bolesti te štetnicima čija se pojava i štetnost očekuje. Svakako, koristiti prirodne i ekološki prihvatljive pripravke koji imaju niz prednosti u odnosu na klasične kemijske pripravke.

Savjete o primjeni pripavaka Bio Garden zatražite u Sjemenarninim Agrocentrima ili pozivom Agro Podrške na broj 039-700-000.

Sjemenarnina ponuda bazena, bazenske opreme i plažnog programa