Svečano otvoren 25. Sajam gospodarstva u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva svečano je otvoren u utorak u 11:00 sati na središnjoj pozornici u Paviljonu 1.

Okupljenima se prigodnim riječima obratila direktorica Mostarskog Sajma Dalfina Bošnjak, a zatim i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Osim navedenih, na Sajmu sudjeluju brojni regionalni državnici i gosti.

Sajam gospodarstva u Mostaru održat će se od 16. do 20. travnja, a zemlja partner je po drugi put, Republika Hrvatska.

Počašćeni smo jer je Hrvatska zemlja partner, koja je od početaka sajma u Mostaru naš najpodudarniji partner. Upravo su mnoge tvrtke iz RH ulazak na bh. tržište trasirale na ovoj izložbi. Zahvaljujući ponajprije Vladi RH, ovaj sajam održava se u ozračju otvaranja pristupnih pregovora BiH s EU, što će imati ogromne pozitivne učinke na naše gospodarstvo i život uopće, kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Na Sajmu će sudjelovati više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja, što je osim sjajne promocije za Grad Mostar, ali i BiH, prilika za nova poslovna povezivanja.

Bošnjak je kazala kako je ovaj sajam pokretač gospodarskog razvoja te poželjela dobrodošlicu svim prisutnima.

Dobro došli u Mostar, na naš 25. Međunarodni sajam gospodarstva. U sljedećih pet dana, predstavljači iz 30 zemalja svijeta, imat će priliku predstaviti svoje proizvode i usluge, a imat ćemo i tematske razgovore, okrugle stolove i seminare, rekla je Bošnjak.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je kako prisutnost više od 40 tvrtki iz RH na Sajmu pokazatelj bliske povezanosti Hrvatske i BiH.

BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi. Isprepletenost i povezanost naših dviju država, geografska i svaka druga, je takva da praktično nema važnog prometnog pravca, a da nije vezan za naše dvije državeustvrdio je Plenković u svom govoru.

Poručio je kako će Hrvatska pomoći BiH ne samo na europskom putu, nego i u financijskom smislu, govoreći o Južnoj plinskoj interkonekciji, a kako je naglasio, upravo ovaj Sajam je prigoda za nove dogovore i suradnju. 

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić zahvalio je Plenkoviću na dolasku kazavši kako je “i ovoga puta svojim dolaskom potvrdio da BiH nema većeg zagovaratelja od Republike Hrvatske na europskom putu,” a riječi zahvale uputio je i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Uz četiri središta: Zagreb, Rim, München i Beograd, Mostar sada postaje povezan s Europom i cijelim svijetom, a to nam stvara pretpostavke da Međunarodna zračna luka Mostar bude snažan pokretač razvoja Mostara i Hercegovine, poručio je Kordić i zaključio:

Mi želimo biti predvodnici BiH na europskom putu, biti otvoreni grad i promovirati ga i pozicionirati kao mjesto u koje se isplati investirati. Uz političku stabilnost, zakonska rješenja koja će poticati dolazak kapitala, uz bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote i zemljopisni položaj te vrijedne i kreativne ljudi, našu nacionalnu različitost kao našu prednost i bogatstvo, smatram da u tome možemo uspjeti.

Na povezivanje Mostara i Beograda se također osvrnuo i sam Vučić istaknuvši kako će “za godinu-dvije to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina imati sa svijetom.”

Pozvao je kompanije iz Srbije da surađuju s partnerima iz BiH, oba entiteta, ali i s Hrvatskom, jer to može koristiti jednima i drugima.

Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer vjerujem da zajednički možemo živjeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi, na kraju krajeva, da nam budu tutori i mentori. Uvjeren sam da možemo puno toga zajednički uraditi u narednom razdoblju, poručio je Vučić.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je kako se Međunarodni sajam gospodarstva afirmirao kao mjesto susreta, dijaloga i suradnje na svim poljima, od gospodarstva do politike.

Sajam je postao brend Mostara, ali i snažan pokretač ekonomskog razvoja kako Mostara tako i cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije. Kroz partnerstvo sa susjednim, ali i drugim zemljama svjedočili smo njegovom rastu i danas možemo kazati da je svaka godina bila korak naprijed u promicanju poduzetništva, otvaranju novih poslovnih prilika i jačanju gospodarskih veza, dodala je Krišto.

Predsjedateljica Krišto je rekla da se u ovih 25 godina rada i djelovanja Međunarodnog sajma gospodarstva u Bosni i Hercegovini dosta toga
promijenilo, ali da je ona i dalje zemlja neizmjerno bogatog gospodarskog i razvojnog potencijala. Dodala je da su mogućnosti za dodatni razvoj i inovacije mnogostruke, uzevši u obzir prirodna bogatstva, ali i izuzetno vrijedne ljude ovoga kraja, a u ovom trenutku i naše integracijske procese.

U proteklih nešto više od godinu dana zahvaljujući politici dijaloga i konsenzusa napravili smo značajan iskorak u radu institucija kada je u pitanju proces integriranja, što je rezultiralo otvaranjem pregovora s Europskom unijom. Time smo otvorili jedno novo poglavlje naše europske budućnosti, ali i stvorili nove pretpostavke za ekonomski napredak naše zemlje.

Uvjerena sam kako ćemo i uz sve izazove s kojima se suočavamo u ovom vremenu nastaviti i dalje naš reformski proces, uz međusobno uvažavanje i dijalog u interesu opstojnosti, sigurnosti i europske budućnosti Bosne i Hercegovine, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive, rekla je predsjedateljica Krišto.

Voditeljica programa je Mija Martina Barbarić, a osim izlagačkog i konferencijskog dijela, posjetitelje čeka bogat i raznovrstan zabavni program.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

  • Još jedan u nizu performans, takozvane ili samozvane političke “elite”, potpomognute od lopina i kriminalaca iz državnih institucija

  • Još jedan od dokaza da je ipak politika najstariji zanat na svijetu. Žao mi “noćnih dama” ovi su ih uspjeli istisnuti na drugo mijesto.

  • Sajam gospodarstva a samo se političari i uhljebi naslikavaju. Što oni imaju s gospodarstvom osim što žive na grbači gospodarstva i gledaju kako da ukradu koju marku javnog novca i pospreme u svoje džepove. Političar = govno.

  • Skup dupelizaca komunističko-ujdijevskog produkta Čovića, garniran prisustvom udbaškog sina Plenkovića kao i prisustvom dvojice radikalnih četnika. Fali samo Voja Šešelj, onda bi ugođaj bio potpun.

  • Lakrdija od sajma.
    Da nije bilo glasovanja ne bih ni došao po gotovu kad sam vidio ko su gosti.
    Bilo kako bilo ja sam glasovao i nadam se da će u nizu glasova i moj pridonijeti da nestane korupcije i javašluka te da konačno Hrvatska krene na bolje i mi skupa sa njom da nam Hrvatska ne bude maćeha te da nas se ne sjećaju samo kad su izbori.

  • ovo je ona što je u Livnu dobila jedva 900 glasova, posle joj nadopisali kao i kod drugih jedno devedeset posto prebrojanih..Drugo, samo se vi radujte do suza toj Europskoj Uniji.Raspast će se ona barem pet puta dok vi dođete na red..To vam je tako , bilo vam drago ili mrsko..N e pada mi na pamet doći dole i gubit vrime, triba oko kuće štogod radit, udarila travurina, na sve strane ,a ne će me Jevropska Unija ranit ako sam sebe ne osiguram, štogod zelenja, kompira i tako dalje i tako dalje..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.