Kako su navijali facebook useri

Portugal je, eto, pobijedio BiH. Hrvatska je još ranije pobijedila Tursku. Dugo očekivani neredi širom „multitetničkih“ gradova izostali su.

piše: Tvrtko Milović i artinfo.ba

Ono što nije izostalo jeste internet rat. Ili, u modificiranijem obliku – facebook rat. Svi oni koji su možda priželjkivali nerede, ili su jednostavno htjeli omraženom protivniku uputiti provokaciju, putem facebooka su dobili jednostavnu priliku.

Rat je prvo počeo mijenjanjem profilnih slika. Bošnjaci, i pokoji pošteni Hrvat, promijenili su svoje sexy – vesele fotografije s izleta u plavo žute, ili ljiljanima nakićene profile. Poneko je stavio Džeku, a vrlo rijetki Pjanića. Uz profilnu sliku, naravno, ide i status „Hajmo Bosno Bosno…“ kao i link nekog Džekinog gola; eventualno himne BH Fanatikosa. Ispod toga lajkovi i komentari podrške od Bošnjaka i pokojeg poštenog Hrvata.

Oni nepošteni Hrvati, koji glasaju za HDZ i vole Gojka Šuška, profilne slike ukrasili su sasvim drukčijim dezenima. Tu su plavo bijela polja, trobojnica što se vijori na nebu, i tek ponegdje Slaven Bilić. Uglavnom kod žena. Uz to idu i prigodni statusi, linkovi, komentari, lajkovi… naravno.

Ali, i prije prve utakmice baraža, facebook su zapljusnuli profili koji donekle podsjećaju na onu turobnu 2008. Pojavile su se zastave – Portugala! Neobično za nekog tko nema ni jednog portugalca za prijatelja. Zastave su tu, poneki status na portugalskom, a ispod njih ogorčeni komentari Bošnjaka i poštenih Hrvata!

„Kako te nije stid!“, „Idu u Portugal jebo te on“, „Koja ste vi stoka ustaška“ itd, da ne vrijeđamo sad.

Povod za ovu gnusnu provokaciju šuškovih sljedbenika, fašista i djelitelja „Bosne nam jedine i nedjeljive“ jeste euforično navijanje nekoliko desetaka tisuća Bošnjaka kada je Turska 2008. pobijedila Hrvatsku. Tada su desetine automobila, nakićene turskim zastavama paradirale bošnjačkim gradovima, a ispred vječne vatre su prigodno i klanjali. Sve do ispadanja Turske iz dotičnog natjecanja, gradovima, posebno Sarajevom, mogle su se vidjeti desetine turskih dresova. Prije mističnog ukazanja Turaka širom Bosne, slično ukazanja zabilježeno je u Mostaru kada su se ukazale desetine navijača Brazila. Baš u vrijeme kada su igrali Hrvatska i Brazil.

Slično isticanje zastava Turske moglo se vidjeti i u večer 11.11.2011. kada su stajale nedaleko zastava BiH. Baš su moji susjedi prvi, pored zastave BiH, postavili zastavu Turske. Eto, da se proslavi dupla pobjeda valjda. Kasnije će ta ista BiH primiti upravo duplo koliko su primili Turci, ali to je već za rubriku sporta…

Uglavnom, kako je Hrvatska punila mrežu Turske, tako su moji susujedi diskretno, gotovo krišom, sklonili zastavu Turske.

To pak nije prošlo neopaženo kod drugih susjeda, Hrvata, koji su već sutradan postavili zastave Portugala. Doduše, samo na facebook.

Tako je facebook preplavljen zastavama Portugala. Hrvatska je već pobjedila, pa im facebook podrška i nije toliko trebala. S druge strane, nakon zeničkih 0:0, u plavožutim/ljiljanastim profilima, vladala je prava euforija. Ismijavalo se Ronalda, prodavalo busenje, pravile fotomontaže, analizirala „bosanska“ superirornost u gostima, mećali lajkovi u stotinama…

Noć kada je BiH potpljena 6:2 počela je sumorna noć za „change picture“ gumb. Nakon statusa „Gooooooo 3:2!!! Ajmo Bosno“ odjednom slijedi upadljiva tišina i notifikacija da je user promijenio profilnu sliku.

Na portugalskim profilima u isto vrijeme frca zadovoljstvo, sreća i rahatluk. Bacaju se vicevi, šale i pošalice. Neki ističu nepostojeći penal za BiH, neki ističu gol iz ofsajda za BiH… Stavljaju se i prigodni linkovi, Bosni se želi više uspjeha na kvalifikacijama 2078. Itd.

Srba u ovoj priči ima samo onoliko koliko su lajkova stavljali na portugalske profile.

Sve u svemu, nakon mučne sportske noći, BiH se suočila i sa mučnom slikom svoga društva. Začarano kolo inata jedina je konstanta BH društva. Ono što je dobro, jeste da ovaj ciklus kvalifikacija nije bilo veći nereda u BiH. To nije isključeno već sljedeći ciklus kada bi se BiH, Hrvatska i Srbija mogli naću u jednoj grupi! Tada će facebook sigurno pasti, a možda i pokoja glava.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.