Na izborima za Hrvatski sabor 264 000 hrvatskih državljana iz BiH

Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ima i 264,000 hrvatskih državljana koji žive na području Bosne i Hercegovine.

Prema podacima temeljenim na središnjoj evidenciji hrvatskih državljana u BiH, najviše ih ima na području za koje je nadležan generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, njih 108 tisuća. Na konzularnom području koje pokriva veleposlanstvo u Sarajevu živi 91 tisuća hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa, na konzularnom području generalnog konzulata u Tuzli 40 tisuća, a na području generalnog konzulata Banja Luka oko 25 tisuća, javila je Hina.

“Popis birača dnevno se ažurira i bit će zaključen osam dana prije
provedbe izbora”, izjavila je za Hinu ministrica-savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i koordinatorica provedbe predstojećih izbora za područje BiH Marijana Mikulić.

Raniji izbori za Hrvatski sabor u BiH su organizirani na velikom broju glasačkih mjesta no ovoga puta to neće biti slučaj, potvrdila je Mikulić. Za sada je poznato tek kako će broj biračkih mjesta u BiH biti “znatno smanjen”.

Konačnu odluku o tome koliko će biti tih biračkih mjesta donijet će Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske najkasnije 22. studenog. DIP do tog datuma treba objaviti točne lokacije i broj birališta u inozemstvu s naznakom o tome gdje će koji birači glasovati.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.