Kako se to hormoni igraju sa ženama u PMS-u

Hormoni poput “glasnika” u tijelu prenose poruke od jedne stanice do druge posebnim oblikom kemijskog djelovanja utječući tako na ponašanje, apetit, seksualnu želju i puno više od toga. Pogledajte listu stvari koje mogu utjecati na tvoje mentalno i psihičko zdravlje.

Neutaživa glad za masnom hranom i slatkim
Znanstvenici su otkrili zašto ljudi, iako su prejedeni, žude za hranom. Studija je pokazala kako hormon gladi kojeg proizvodi naše tijelo potiče mozak da razmišlja o visokokaloričnoj hrani, bez obzira koliko smo do tada pojeli.

Previše stresa
Jasno je da se razina hormona kortizola smanjuje tijekom noći, što nam pomaže zaspati. U vrijeme PMS-a isti hormon uzrokuje nervozu i nesanicu svojim rastom.

Utjecaj na raspoloženje
Naše dobro ili loše raspoloženje pod kontrolom je endorfina, ali i posljedica neprestanih izmjena razine estrogena, progesterona i adrenalina. Prevelika količina svakog od tih tri hormona može izazvati depresiju i promjene raspoloženja, što je najčešći simptom PMS-a. Što se raspoloženja i hormona tiče, pomozite si sami – vježbanjem se otpuštaju endorfini, odnosno enkefalini, koji pomažu dobrom raspoloženju. A dokazano je i da redovno vježbanje ublažava i PMS.

Želja za spolnim odnosom
Prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca, razina estrogena i progesterona može odrediti njihovu seksualnu motivaciju. Estrogen povećava seksualnu želju žena, a progesteron je smanjuje.

Utjecaj hormona na izgled
Hormoni poput tiroksina, estrogena, testosterona i progesterona mogu popraviti ili upropastiti naš izgled. Poremećeni sklad može izazvati akne, dlačice na licu i gubitak kose. Bubuljice prije menstruacije znak hormonskog nesklada.

(Ordinacija.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.