Kako je autobus na kat postao moćni simbol Londona?

Klasični “double deckeri” u Ujedinjenom kraljevstvu obično su dugački između 9,5 i 11 metara. Postali su vrlo brzo popularni s obzirom na to da su kraći od drugih klasičnih autobusa javnog prijevoza, a nude veći broj sjedećih mjesta.

Dvokatni autobus ili popularni double decker jedan je od najprepoznatljivijih simbola Londona, Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Iako se ovim tipom vozila prometuje u brojnim zemljama svijeta, najpopularniji je upravo jarkocrveni modelkoji vozi po ulicama glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva.

Klasični double deckeri u Ujedinjenom kraljevstvu obično su dugački između 9,5 i 11 metara. Postali su vrlo brzo popularni s obzirom na to da su kraći od drugih klasičnih autobusa javnog prijevoza, a nude veći broj sjedećih mjesta. Uz to, njima je lakše manevrirati po uskim ulicama i zavojima, kojih je mnogo u Velikoj Britaniji, piše punkufer.hr.

Po londonskim ulicama prvi je double decker počeo voziti još 1829. godine. Dakako, izgledao je znatno drugačije od današnjih autobusa. Imao je 22 sjedeća mjesta, vukli su ga konji, a karta od Paddingtona do Banka koštala je čak 1 šiling. Ne treba ni spomenuti da su si to mogli priuštiti samo rijetki.

Prvi motorizirani autobus na dva kata počeo je voziti po Londonu 1923. godine. Budući da je u to vrijeme prometovalo više od 200 prijevozničkih kompanija u glavnom gradu Engleske, London General Omnibus Company obojio je svoje autobuse u crveno da se istaknu pred konkurencijom.

Double decker dosegao je svoj kultni status s Routemasterom koji je prometovao londonskim ulicama od 1956. godine do 2005. Iako službeno više nije u funkciji, postoji još nekoliko sačuvanih primjeraka koji voze kroz središnji London kao posebna turistička atrakcija.

Dvokatni autobusi mijenjali su se kroz povijest te razvijali sukladno s dostupnom tehnologijom. Ne čudi što danas postoje hibridni i električni double deckeri.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.