Kada započeti sa zamračivanjem krizantema?

Kada krizantema dosegne visinu od cca 30-ak centimetara odnosno 14-15 pari listova, počinje se sa zasjenjivanjem ili zamračivanjem. Za zamračivanje se moraju koristiti crne nepropusne folije, a idealne su one sa vanjskim bijelim slojem jer je pod takvima folijama manje zagrijavanje nasada. Prije početka zamračivanja obavezno zaštititi krizanteme od uzročnika bolesti.

U svjetskim razmjerima krizantema zauzima prvo mjestu u uzgoju rezanog cvijeća, ispred ruža i gerbera. Naša kultura poznaje ovu cvjetnu vrstu kao ukras grobova za blagdan Svih Svetih. U Japanu krizantema predstavlja nacionalni cvijet, a u Kini simbol dugog života.

Na području Hercegovine, veliki broj proizvođača bavi se uzgojem krizantema, čiju proizvodnju uglavnom „tempiraju „ za blagdan Svih Svetih. Jedna od bitnih mjera u procesu proizvodnje krizantema je zamračivanje kako bi se potaknuo razvoj cvjetnog pupoljka. Ovih dana su česti upiti proizvođača koji se odnose na vrijeme početka zamračivanja.

Sve krizanteme su fotoperiodične biljke točnije one su biljke kratkog dana. To znači da na prelazak iz vegetativne u generativnu fazu i stvaranje cvijeta najveći utjecaj ima duljina dana, ali u tom procesu važna je i veličina biljke kao i temperatura, pogotovo noćna.

Kada započeti sa zamračivanjem krizantema?

Nakon sadnje krizanteme traže 3 do 6 tjedana dugog dana kako bi se osigurao vegetativni rast, odnosno formirale dovoljno visoku stabljiku. Početak zamračivanja (simulacija kratkog dana) zavisi od općeg stanja biljaka, godišnjeg doba i vrste koja se uzgaja.

Zamračivanje krizantema

Zamračivanje krizantema

Kada nasad dosegne visinu od cca 30 cm tj. 14 do 15 pari listova (ovisno i o podskupini krizanteme) počinje se sa zasjenjivanjem. Kao što je već nekoliko puta naglašeno, krizantema je biljka kratkog dana tj. u uvjetima od minimalno 13 sati mraka stvara cvjetni pup. Za zasjenu se moraju koristiti crne nepropusne folije, idealne su one sa vanjskim bijelim slojem, jer je pod takvim folijama manje zagrijavanje nasada. Kod zasjenjivanja je naročito važno da je potpuno sa svih strana, inače dolazi do prorastanja nasada. Kod zasjenjivanja je naročito važno da je potpuno sa svih strana, inače dolazi do prorastanja nasada.

Nikada se ne smiju sjeniti vlažne biljke (npr. nakon kiše ili zalijevanja orošavanjem), a folija se navlači od 18 sati popodne do 8 sati ujutro. Za pravilno formiranje cvjetnih pupova osobito je važna noćna temperatura od 16° C, tjedan dana prije i tri tjedna nakon zamračivanja. Ako u tom periodu temperatura nije povoljna, cvatnja će biti odgođena, a kvaliteta cvijeta manja. U periodu izuzetno visokih ljetnih temperatura period zamračenja se pomiče za 1 sat kasnije (19 do 9).

Zamračenje se prekida kada su pupovi formirani (3-4 tjedna). U prvom tjednu kratkog dana dolazi do izrazitog izduživanja i porasta biljke, a istovremeno se i vrhu rasta odvija diferencijacija i stvaranje cvjetnog pupa. Ovo je razdoblje vrlo važno za krajnji uspjeh proizvodnje.

Prema našem iskustvu većina krizantema će čak i u uvjetima dugog dana stvarati cvjetni pup ako biljka postigne svoj maksimalni vegetativni razvoj. Taj vegetativni razvoj se mjeri brojem listova, tako će Šmitovke stvarati cvjetni pup kod potpuno razvijenih 12-14 pari listova. Nažalost, u uvjetima dugog dana taj će cvjetni pup biti deformiran. U uvjetima niskih noćnih temperatura tijekom kolovoza (nižih od 15oC) dolazi do preranog razvoja cvjetnog pupoljka.

Prije početka zamračivanja obavezna zaštita protiv hrđe.

Od uzročnika bolesti najveći problem u uzgoju krizantema predstavlja bijela hrđa. Bolest je posebno opasna tijekom ljetnih mjeseci kada može potpuno uništiti nasade krizantema. Simptomi bolesti najuočljiviji su na listu. U početku razvoja uzročnika bolesti, na gornjoj strani lista, uočavaju se mala ispupčenja koja kasnije poprimaju oblik svjetlozelenih pjega. Na istom mjestu na naličju lista formiraju se bradavičaste izrasline. Napadnuti se list kovrča i deformira, a pri jačoj zarazi, listovi otpadaju. Cvjetovi zaraženih biljaka su sitniji. Za zaštitu se koriste kemijski pripravci: Polyram DF, Signum i dr.

Puno više informacija o zaštiti krizantema i postupku zamračivanja doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.
(www.jabuka.tv)