Južnokorejska središnja banka najavila karantenu za novčanice

Središnja banka Južne Koreje objavila je u petak da će uvesti dvotjednu karantenu za novčanice kako bi uklonila tragove koronavirusa, a neke će i spaljivati kako bi što efikasnije suzbila njegovo širenje.

Svu gotovinu dopremljenu iz lokalnih banaka središnja će banka dva tjedna držati u sefu budući da virus nakon devet dana obično ugiba, kazao je za Reuters neimenovani bančin službenik.

Iz središnje banke poručuju i da će novčanice “oprati” na visokoj temperaturi prije no što budu ponovno puštene u promet.

Rutinski postupak “pranja” podrazumijeva grijanje novčanica na 150 Celzijevih stupnjeva dvije do tri minute. Potom se novčanice pakiraju i neko vrijeme drže na temperaturi od 42 stupnja. Time se novac de facto dezinficira, objašnjavaju u središnjoj banci.

Banka će postrožiti i rutinski postupak spaljivanja prljavih novčanica iz svih dijelova zemlje kako bi se zaustavilo širenje bolesti, rekao je neimenovani korejski dužnosnik koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten za razgovore s medijima.

Do petka ujutro Južna Koreja potvrdila je 196 novih slučajeva zaraze koronavirusom odnosno ukupno 6284 potvrđena slučaja, najviše izvan Kine. Zbog toga je gotovo 100 zemalja uvelo ograničenja za posjetitelje iz Južne Koreje, podsjeća Reuters.

I Peking je prema današnjem izvješću u kineskim medijima naložio zajmodavcima da u sklopu borbe protiv virusa dezinficiraju novčanice i uskladište ih u suhom prostoru sedam dana.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.