Juncker upozorava na mogući novi rat na Balkanu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju.

Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (…), ondje ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije, rekao je.

Naglasio je, međutim, da je put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU-u “još dug” jer je njihov napredak još “nedovoljan” zbog čega se o tome ne može govoriti najranije “prije 2025.”.

No EU se mora “intenzivno baviti” Balkanom i ne dopustiti da se rodi ideja da “ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva”, s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezerviranost, naglasio je.

Tlo je još plodno za ratne sukobe u toj regiji, ocijenio je.

Juncker se zauzeo za to da EU predloži zemljama zapadnog Balkana uspostavu ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim dijelom, na isti način kao kada jednog dana budu članice EU-a.

Naglasio je također da svi granični sporovi moraju biti riješeni prije pristupanja kako se u EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana:

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, dok su Albanija i Makedonija za sada samo kandidati za članstvo, a BiH i Kosovo tek teže tom statusu.

Juncker je održao govor u austrijskom parlamentu tijekom posjeta Beču u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije u studenome 1918. godine.

Dogovor o brexitu u studenom

Osvrnuvši se na brexit, Juncker je rekao da je u potpunosti posvećen tome da pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom budu uspješni i izrazio nadu da će u studenom biti postignut dogovor.

Pregovori nisu laki jer (…) dobivamo različite signale iz Londona, rekao je.

Na razini britanskog kabineta postoji polifonija i mi pokušavamo uskladiti tonove… da postanu melodija, rekao je.

Kazao je kako se nada da će Europsko vijeće kasnije ovaj mjesec postići “dovoljan napredak” kako bi pregovori mogli biti zaključeni u studenom.

Juncker je također pozvao države članice da ukinu odlučivanje konsenzusom i više odluka donose kvalificiranom većinom kako bi osnažili ulogu EU-a u svijetu.

Zaključali smo se u mračnoj sobi jednoglasnosti, rekao je.

(Hina)


8 komentara

    • Keci se ti, i sutra glasuj za čovića, tako ti.je najbolje, biti ćeš slijepa ovca koja ništa be vidi osim glasačke kutije…zbog takvih kupljenih ovčica i jesmo tu di jesmo, Rat se sprema, Austrija postavlja vojsku na granice Hrvatske sa Srbijom i BiH. Jadni ti smo mi, EU narod u tim okolnim selendrama a ne državama…

  • Što se uzbunjujete, velik je Balkan. Misli se prije svega na odnos Albanaca i Srba. Srbi nemaju snage za rat, ali imaju snage za zametnuti rat i pobjeći, jer važno je drugima naškoditi, pa makar ti neimao koristi od toga, ona da susjedu krepa krava.

  • Tko ce ratovati,nema vise sirotinje da ratuje za neciju guzicu,sad je doslo vrime onih koji su se bogatili dok je sirotinja ginula,svak dodje na svoje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.