Juncker: Ako se EU ne otvori, rat se vraća na Balkan

Europska unija treba prihvatiti nove članice sa zapadnoga Balkana kako bi izbjegla rizik izbijanja novoga rata u toj regiji, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak, otvarajući prostor za moguće sukobljavanje s Francuskom i ostalim zemljama koje se opiru proširenju bloka.

Ako se ne otvorimo prema zemljama u krajnje kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, vidjet ćemo da se rat kakav smo viđali u 1990-im vraća u regiju, poručio je Juncker Europskom parlamentu.

Ne želim da se rat vrati na Balkan, i mi se trebamo otvoriti prema njima, kazao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, međutim, također se obraćajući Europskom parlamentu, kako vjeruje da EU treba poboljšati svoju unutarnju vladavinu prije otvaranja novim članicama.

Hoćemo li imati 30,32 članice u narednih par godina? S istim pravilima to jednostavno nije izvodivo, kazao je Macron.

Europska komisija objavit će tijekom dana izvještaj o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnoga Balkana o njihovom članstvu u bloku.

Poljska, Italija i Austrija su među zemljama koje se zalažu za pojačavanje napora bloka ka otvaranju prema regiji, koja bilježi rastući ruski i kineski utjecaj, prenosi Reuters.

(Fena)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.