Julian Assange će biti izručen Švedskoj

Vrhovni sud u Londonu odlučio je da osnivač stranice Wikileaks Julian Assange treba biti izručen Švedskoj, gdje ga čeka ispitivanje o seksualnim deliktima koje je, navodno, počinio. Sud u Londonu odbio je Assangeovu žalbu na izručenje, prenosi Srna.

Švedske vlasti žele ispitati 40-godišnjeg Assangea o navodnom silovanju i seksualnom napadu na dvije žene koje su svojevremeno volontirale za Wikileaks u kolovozu 2010. godine u Stockholmu.

Julian Assange bi trebao biti izručen Švedskoj u sljedećih 10 dana, mada se očekuje da se to neće dogoditi prije 26. studenoga, navodi britanski Guardian.

Assange je od proteklog prosinca živio u kući Vaughana Smitha u Norfolku. Nosio je elektronsku narukvicu kojom je praćeno njegovo kretanje, bio u obvezi javljati se u policijsku stanicu svaki dan i morao biti u kući najkasnije do deset sati uvečer.

Assangeovi odvjetnici sada imaju 14 dana da ulože žalbu na odluku suda uz tvrdnju da se radi o slučaju o općem javnom značaju.

Assange (40) je odbacio optužbe rekavši da su politički motivirane.

Wikileaks je objavio tisuće tajnih diplomatskih depeša koja su dovele u neprijatnu situaciju nekoliko vlada i međunarodne poslovne odnose.

Po dolasku pred sud gomila je dočekala Assangea povicima “Oslobodite Assangea! Okončajte ratove! i “Oslobodite Manninga”!

Američki vojnik Bradley Manning nalazi se u pritvoru u SAD jer je tajne diplomatske depeše proslijedio Wikileaksu.

Assange je optužio SAD da vrše pritisak na Britaniju, Švedsku i medije.

Prošlog mjeseca, Assange koji je australijski državljanin, rekao je da će Wikileaks prestati sa objavljivanjem tajnih depeša i da će se umjesto toga posvetiti humanitarnom radu zbog financijske blokade uplata stranici od strane američkih kompanija Visa i Master Card.

On je dodao da ako se blokada nastavi do kraja godine Wikileaks neće moći nastaviti sa radom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.