Foteljaši ruše svehrvatsku koaliciju: Ljubić, a posebice Čović, na političkom ispitu

Bahati foteljaši su zbog svojih sitnih osobnih interesa odavno počeli rušiti sporazum koji jedino nudi politički odgovor Hrvata u BiH.

Pišu: Zoran Krešić, Zvonimir Čilić (Večernji list)

Sporazum o zajedničkom nastupu u vlasti i načelima o izmjenama Ustava između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 kao i sam projekt Hrvatskoga narodnog sabora najozbiljnije je uzdrman zbog moguće uspostave vlasti u mješovitim županijama – Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj – koje bi isključile jednu od ove dvije stranke koje su na posljednjim izborima osvojile više od 90 posto potpore hrvatskih birača.

Naime, nakon posljednjih pregovora potpisan je sporazum u središnjoj Bosni bez HDZ-a 1990, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ova stranka je najavila odlazak u oporbu. Istodobno u Hercegbosanskoj županiji dvije stranke uopće ne komuniciraju i stalno jedna drugoj prijete da će uspostaviti vlast isključujući drugu opciju. 
Dogodilo se ono što se duže vremena moglo osluškivati kroz tinjajuće nezadovoljstvo stranačkih dužnosnika. Nije protekla ni godina dana, a svehrvatski savez je pred razlazom. Naprosto je nevjerojatno da hrvatski političari po profesiji nisu u posljednjih godinu dana mogli dokučiti širinu sporazuma koji su potpisali predsjednici stranaka Dragan Čović i Božo Ljubić, odnosno generalnog zaokreta u politici.

Čović i Ljubić unatoč brojnim protivnicima smogli su snage zakopati ratne sjekire kako bi ponudili odgovor bošnjačkoj političkoj majorizaciji Hrvata. U tome su, unatoč izbacivanju iz vlasti u Federaciji BiH, do kraja uspjeli, iako se s time zasigurno neće složiti 200-tiinjak članova stranaka koji su se nalazili po nadzornim i upravnim odborima javnih poduzeća, agencija, ministarstvima…

No, kada se vjerovalo da je zajednički nastup zbog malobrojnosti Hrvata jedina moguća alternativa te da su prebolovane dječje bolesti u mandatu 2006.-2010. kada su dvije stranke vodile ratove, ponovno nastupa razdoblje političkog sljepila, isključivosti, bahatosti, arogancije, uglavnom foteljaša i junoša kojima je samo važno pozicijama u vlasti počastiti svoje prijatelje, rodbinu, stranačke istomišljenike. Nacionalni projekt njima nije uopće važan, jednako kao što nije niti ‘hrvatskim platformašima’ koji su bili spremni zbog istih pobuda utrčati u vlast radi fotelja. Istine radi, HDZ-u 1990 je bilo otvoreno ponuđeno od probošnjačkog bloka SDP-SDA da uđe u vlast i HDZ BiH pošalju u četverogodišnju mirovinu. Da su to prihvatili, HDZ BiH bio bi samo u vlasti u zapadnoj Hercegovini čak i unatoč činjenici da su samostalno osvojili više od 60 posto hrvatskih glasova na posljednjim izborima.

Unatoč svemu iz HDZ-a 1990 su odbili nemoralne ponude. Danas se, međutim, događa posve suprotno. Ljubić, a prije svih Čović je na velikom političkim ispitu.

Do kraja provesti nacionalni sporazum ili pak pustiti da se do kraja realizira projekt platforme čiji je cilj potpuna politička eutanazija malobrojnog naroda. Za odgovor na ovo pitanje imaju vremena još samo do sjednice skupštine u SBŽ-u koja se održava sutra.

Sporazum u središnjoj Bosni bez HDZ-a 1990

Susret između dvije županijske organizacije HDZ-a u središnjoj Bosni koji je prethodio potpisivanju sporazuma između SDP-a i SDA nije završio dogovorom hrvatskoga bloka. Nezadovoljna rezultatima razgovora potpis nije stavila predsjednica tamošnjeg HDZ-a 1990 Slavica Josipović. Doznaje se da je sastanak trajao više od dva sata. Navodno je bio buran, mučan, s povišenim, nerijetko i neprimjerenim tonovima i reakcijama, a završio je potpunim debaklom koji, nema dvojbe, nemjerljivo duboko produbljuje jaz između ovih dviju stranaka, bar na srednjobosanskom i inače vrlo ranjivom političkom i nacionalnom području.

A ti su rascjepi već duže vremena bili vidljivi, a svi su ih tajili. U ponedjeljak je u Vitezu ‘puklo’ oko podjele pozicija u županijskim strukturama vlasti, ali i principima o ustroju vlasti. Naime, HDZ 1990. je o svemu tek obaviješten kada su dogovori s bošnjačkom stranom okončani. S druge pak strane nisu osigurani mehanizmi putem kojih bi Hrvati koji su formalno manjina u Vladi i Skupštini mogli bilo što kontrolirati. 
No i u takvoj situaciji sporazum je potpisan, a što su u ponedjeljak poslije podne učinili županijski stranački čelnici HDZ-a BiH Lidija Bradara, SDA Salko Selman i SDP-a Zukan Helez, s nadom (srednjobosanskih Hrvata) da će se do 3. listopada, do kada se moraju dostaviti imena kandidata za ministarske pozicije, sporazumu priključiti i HDZ 1990. Vlada bi trebala biti imenovana na sjednici županijske Skupštine. Prema dogovoru, SDA pripada premijer i Ministarstvo gospodarstva. SDP-u financije, prostorno uređenje, obnova i povratak, kao i resor šumarstva, vodoprivrede i poljoprivrede.

Bloku dva HDZ-a pripada obrazovanje, Ministarstvo unutarnjih poslova, potom zdravstvo i socijalna politika te pravosuđe i uprava. Prema dodatku međustranačkog sporazuma, ravnatelj Šumsko-gospodarskog društva bit će iz SDA, zamjenik iz SDP-a, ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja iz SDP-a, jedan zamjenik iz SDA, a jedan iz dva HDZ-a. Ravnatelj Službe za zapošljavanje bit će iz SDA, a zamjenici iz SDP-a i bloka dva HDZ-a, dok će na čelu Agencije za privatizaciju biti iz bloka dva HDZ-a, a zamjenik iz SDP-a. Ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo imenovat će SDA. Dogovoreno je i da se preostale funkcije u vlasti u srednjoj Bosni raspodijele u sljedećih petnaest dana.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Zoran Krešić i Zvonimir Čilić pa koji ste vi jadnici je**m vam viru ćaćinu… dabogda vam dica nikad nepropričala više hrvatski… kako morete još nakon svega što su uradili ovako govorit… kad je Čović imo najviše moći i kad je mogo šutnit 90-tku on nije to uradio jer je imo muda, vjere i pameti da zadrži hrvatski narod na okupu i da se ujedinimo i budemo što jači…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.