”Jezik filma i novih medija” i na Fakultetu prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti

Jabuka.TV je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, koji je po brojnosti studenata i odjela praktički „sveučilište u malom“,  snimila prvi sat novog izbornog predmeta pod nazivom „Jezik filma i novih medija“ koji vodi dr. Smiljko Šagolj.

U prepunoj učionici Fakulteta, koja je pretvorena u pravi TV studio, dr. Šagolj je velikom broju budućih nastavnika, s odjela Razredne nastave, prvo filmski objasnio što je film. Potom, snimajući sam početak nastave, pristupio je zajedno sa studentima  pravljenju izvješća o tome koje će biti objavljeno na nedavno otvorenoj Internetskoj TV Fakulteta. Internetsku TV Fakulteta je tehnički i programski osmislio upravo dr. Šagolj. FPMOZ je, zahvaljujući svome dekanu prof. dr Zoranu Primorcu među prvima shvatio značenje ovih medija kako u procesu nastave jednako tako i kao mogućnost afirmiranja rada  ovog fakulteta koji ima oko tri tisuće studenata.

Dekan Primorac kao čovjek koji zna trenutnu, poglavito veliku budućnost novih medija i filma, zamolio nas je da otvorimo Internet TV Fakulteta, ali i da obučavamo studente koji će obučiti sebe, a sutra kroz razrednu nastave i mlade (učenike) da snimaju, montiraju i filmski izvješćuju o događajima. Mislim da je ova generacija – „generacija slike“ i nastavnici ne smiju dopustiti da djeca imaju više znanja o novim medijima od njih. Zbog toga je i značenje ovoga početka izbornog predmeta, čini mi se, veoma veliko.

Svi studenti 4. godine odjela Razrede nastave su nakon prvih sati oduševljeno  govorili i o predavanju i o onome što im nudi ovaj predmet. Primjerice, na filmski i televizijski način, odnosno jezikom novih medija, kažu potom,  vidjeli smo i čuli ono što smo mislili da je „samo za odabrane“. Posebno ističu jednostavnost predavanja i činjenicu da o svemu što je profesor Šagolj govorio i filmski im je pokazao. Nije ni čudno što je dr. Smiljko Šagolj od samih studenata anketom izabran za najomiljenijeg profesora.

Sam profesor nije o svemu želio govoriti istaknuvši da, ako bude potrebe i interesa, nešto će reći tek na kraju semestra, kada obuči studente za ono što su oni sami izabrali.

Pogledajte video prilog TV FPMOZ:

[youtube id=”1W2HikX2Ezc” width=”600″ height=”350″]

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.