Jedna od najvećih zračnih nesreća u BiH: Poznata imena stradalih – Jabuka.tv

Jedna od najvećih zračnih nesreća u BiH: Poznata imena stradalih

”Ovo je jedna od najvećih zračnih nesreća u povijesti BiH”, istaknula je na mjestu nesreće vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja BiH Gordana Tadić koja je stigla je u Mostar kako bi obišla mjesto pada zrakoplova u kojemu je život izgubilo pet osoba.

Srna navodi kako je u zrakoplovnoj nesreći poginuo pilot Ivan Karačić, zatim mladić Harun Sipović, brat i sestra od sedam i deset godina iz obitelji Lovrić, te osmogodišnji dječak iz obitelji Hadžiomerović. Dvoje su djeca radnika Aerodroma Mostar, a jedno je dijete zaposlenog u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA)

Istaknula je kako je Tužiteljstvo BiH preuzelo ovaj predmet.

”Naši tužitelji su članovi Odbora za zračnu sigurnost i obučeni su za rad u ovakvim situacijama. Ja sam naložila postupajućoj tužiteljici Diani Kajmaković da zajedno sa svim nadležnim institucijama obavi očevid po visokim profesionalnim standardima, kao i po međunarodnim konvencijama, i to je upravo u tijeku”, poručila je Tadić.

Dodala je kako je očevid započeo jučer i da će se nastaviti danas tijekom dana, ali ne zna koliko će trajati sve istražne radnje.

>> Pročitajte i: Riječ struke: Panoramske letove ne smije obavljati zrakoplov star 46 godina

”Mogu vam reći da će se poduzeti sve istražne radnje. Stručnjaci koje je odredilo ministarstvo prometa i komunikacija rade s nama svoj dio posla. Nažalost dogodila se velika tragedija a mi ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti”, dodala je.

O uzrocima nesreće, kaže, još ne mogu govoriti. jer se tek provode istražne radnje koje će utvrditi uzroke pada.

Potvrdila je da je pet osoba stradalo, izražavajući duboku sućut obiteljima.

”Jučer je obavljen dio očevida jer se preko noći nije moglo raditi, a danas se nastavljaju svi postpuci. Bit će izvršena obdukcija tijela poginulih osoba, a trenutno stručnjaci rade i na utvrđivanju tehničkih karakteristike i ispravnost letjelice, tako da mi nastavljamo svoj rad zbog utvrđivanja uzorka u svim pogledima, a uslijedit će i radnje poput saslušavanja svjedoka i ispitivanje svih okolnosti vezanih za ovaj događaj”, zaključila je Tadić.

U njenoj pratnji je i državna tužiteljica Diana Kajmaković, koja je sinoć stigla na mjesto pada zrakoplova i preuzela slučaj.

Istražni tim, koji je formiralo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na čelu sa Salkom Begićem, vrši očevid na licu mjesta nesreće, gdje se prikupljaju materijalni dokazi.

Podsjetimo, ranije je iz Tužiteljstva BiH potvrđeno kako će u istrazi u Mostaru će sudjelovati sve nadležne institucije kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa zrakoplovnom nesrećom u Mostaru u kojoj je poginulo pet osoba.

Inače, očevi mališana poginulih u ovoj nesreći uposlenici su Mostarske zračne luke i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA).

(Bljesak.Info


4 komentara

  • Što se tiče pape Franje i ove njegove jučerašnje ili preksinoćnje izjave ne treba je uzimati ni sa dozom ljutnje a ni sa skepsom. On je poprilično oprezan što se tiče Međugorja i to je njegovo pravo kao pape koji je itekako odgovoran i zadužen za sve što se događa u Crkvi na čijoj Stolici on sjedi kao Petrov nasljednik-.
    Mislim ,kako on s punim pravom pažljivo i razborito posupa sa svim ovim što se događa oko Međugorja. Jednostavno, on kao Poglavar K.C.,mora svaku odluku dobro odvagati i promisliti prije nego donese konačan sud.
    Tu on mora saslušati razne strane, razne očevidce, vjernike, učene ljude koji će mu pomoći donijeti pravovaljan i koristan sud koji će biti svakom na korist a nikom dobronamjernom na štetu.
    Stoga, ne treba napadati papu Franju što je izrekao oprez i sumnju u ta “ukazanja”.Crkvi se nigdje ne žuri. Ona može desetljećima pa i stoljećima polagano donositi zaključke o “slučaju”kojim se bavi. Ne bi bilo prvi puta da se Crkva nakon dugih godina pa i sumnjičavih kolebanja-pozitivno izjasni o nečem što ju je dugo tištilo.
    Tako će nakon nekog vremena vjerojatno biti i sa Međugorjem. Bit će službeno priznato kao svetište poput nekih drugih. Za sada, Crkvi se ne žuri , tko zna koji će papa donijeti konačan pravorijek, to samo Bog zna…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.