Riječ struke: Panoramske letove ne smije obavljati zrakoplov star 46 godina – Jabuka.tv

Riječ struke: Panoramske letove ne smije obavljati zrakoplov star 46 godina

Nakon zrakoplovne nesreće koja se u subotu dogodila kod Mostara, u kojoj je smrtno stradalo pet osoba, Rusmir Kurić, magistar zrakoplovstva i zrakoplovni konstruktor kazao je za Klix.ba kako je ova tragedija prema svim obilježjima vrlo slična nesreći koja se dogodila u Banja Luci prije pet godina, kada je također izgubljeno pet mladih života.

Podsjećamo, u padu sportskoga zrakoplova u svibnju 2012. godine smrtno je stradao pilot zrakoplova, jedan padobranski instruktor i tri osobe koje su trebale skočiti padobranom. Nesreća se dogodila u laktaškom naselju Trn kod Banja Luke.

“U svibnju se ‘budi’ interes za organizacijom raznih zrakoplovnih manifestacija, koje prema pravilu nisu odobrene od strane BHDCA, i ako su odobrene ne provodi se njihov nadzor u cilju preveniranja da do ovakvih nesreća ne dolazi. Ministarstvo prometa i komunikacija ‘brzo’ djeluje post festum nakon što se tragična nesreća dogodila i kako ministar Jusko kaže ‘formira istražno povjerenstvo u roku od 30 minuta”, ali preventivno nažalost nikako”, smatra Kurić.

Dodaje da je teško zamisliti da bilo gdje u svijetu zrakoplov star 46 godina obavlja panoramske letove.

“Kod nas je to najnormalnija stvar. U BiH zrakoplovstvu nenormalno je normalno“, naglašava Kurić i dodaje:

“Je li 10 mladih života tragično izgubljenih u BiH u zadnjih pet godina dovoljna cijena da se svi dozovemo pameti, i da zrakoplovstvo postane vodeća oblast našega društva po pitanju tehnološkoga napretka, poštovanja propisa, koji su u svijetu zrakoplovstva napisani u krvi svih prethodnih tragičnih događaja, da bez bojazni za njihove živote puštamo svoju djecu da sa svojim dječjim idolima pilotima osjete svu ljepotu leta u najnaprednijim tehnološkim strojevima. Krajnje je vrijeme reći ‘ne’ amaterizmu u profesionalnim BiH zrakoplovnim organizacijama i agencijama. Reci ‘ne’ improvizacijama po pitanju korištenja zrakoplova registriranih u BiH registru za privatnu uporabu u komercijalne svrhe. Jer cijena koju plaćamo je previsoka”, naglasio je Kurić.

On dalje naglašava kako istrage o ovakvim nesrećama obično završe bez nekih konkretnih zaključaka. Kako kaže, njemu još nije jasno ni što je istraga o zrakoplovnoj nesreći u Banja Luci pokazala.

“Kada je u pitanju ova nesreća, najvažnije je istražiti uvjerenje o plovidbenosti zrakoplova, kad je izdano te kad je izvršen remont motora. Na komercijalnim letovima remont bi se trebao obaviti svakih sedam godina, a za privatne potrebe BHDCA je dala čak i neka odstupanja prema kojima je remont dopušten svakih 20 godina, što je zaista neprihvatljivo”, pojasnio nam je Kurić.

U nesreći koja se dogodila jučer u poslijepodnevnim satima pri padu maloga zrakoplova smrtno je stradao i instruktor Ivan Karačić, koji je upravljao zrakoplovom, prenosi Klix.ba.

“To je bio čovjek s izuzetno velikim iskustvom. Jedva sam čekao svibanj da pustim svoje dijete da leti s nekim od mojih kolega, ali sad strepim od svega”, istaknuo je Kurić.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko još nije iznio detalje o nesreći u kojoj su stradala djeca u dobi od 8 do 11 godina. Nakon što je Tužiteljstvo BiH sinoć preuzelo istragu o nesreći, danas je na mjestu nesreće i v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Neka nasi predstavnici naroda imaju sebi za zderacinu, dobra auta, luksuzne vile..
    zato ne moze doteci nigdje drugo pa niti za avione.
    Cudno da se nije i prije dogodila nesreca koliko je star avion..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.