Jadran: Ugroženo čak 36 vrsta morskih pasa i raža

U Jadranu je od 54 vrste morskih pasa i raža njih čak 36 ugroženo, upozorila je u petak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u povodu Svjetskog dana svjesnosti o morskim psima.

Zabrinjava također da populacije morskih pasa i raža kontinuirano opadaju dok se tri vrste smatraju izumrlima.

Neke kritično ugrožene vrste, poput goluba ćukana i dalje su bez ikakvih mjera zaštite ili upravljanja, a stalna odgoda konkretnih akcija uzrokuje stalni rizik za ugrožene vrste, čime se ugrožava dugoročna održivost ribarstva i zdravlje morskog ekosustava, upozorila je WWF Adria.

Sredozemlje se i najbrže zagrijava pa se opasnost od izumiranja tih morskih životinja dodatno povećava.

Važnost morskih pasa i raža u Sredozemnom moru višestruka je. Neke vrste raža djeluju kao inženjeri staništa jer tijekom plivanja svojim perajama podižu pijesak s dna, čime stvaraju mikro staništa za ostale manje morske organizme i pomažu im da pronađu hranu.

Druge vrste prenose hranjive tvari iz jednog morskog sloja u drugi, čime povećavaju bogatstvo života u moru, dok neke vrste izravno utječu na ublažavanje posljedica klimatske krize pohranjujući ugljik u svojim organizmima, poručuje Patrik Krstinić iz WWF Adrije.

Pri tome je, kažu, potrebno dodijeliti odgovarajuće resurse za upravljanje ribarstvom, osigurati stalno prikupljanje podataka i praćenje stanja ugroženih vrsta, te uključiti sve sudionike, posebno ribare u formiranje novih mjera upravljanja.

Jedino tako možemo zajedno očuvati važna staništa za morske pse i raže i osigurati njihov opstanak, poručuju iz WWF Adrije.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.