Izmjene Izbornog zakona ipak ne mogu bez izmjene Ustava BiH – Jabuka.tv

Izmjene Izbornog zakona ipak ne mogu bez izmjene Ustava BiH

Dok u javnost politički čelnici izlaze s tezom kako se mora izmijeniti Izborni zakon u BiH, postavlja se pitanje, kako provesti presude Europskog suda za ljudska prava, koje moraju biti obuhvaćene tim izmjenama. No bh. politički čelnici, svatko za sebe, imaju rješenja, ali za provedbu ovih presuda, postoji jedan ozbiljniji zadatak, izmjena Ustava BiH.

Nemoguće je implementirati presude međunarodnih i domaćih sudova bez reforme Ustava, kazao je u razgovoru za N1, Faris Vehabović, sudac Eeropskog suda za ljudska prava podsjetivši uz ostalo na presudu u predmetu Azre Zornić gdje se jasno navode izmjene Ustava.

Europski sud za ljudska prava donio je nekoliko presuda kojima je potvrđeno da Bosna i Hercegovina krši prava svojih građana po etničkom i teritorijalnom kriteriju. U slučaju Sejdić-Finci, potvrđena je diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina. Azra Zornić se žalila jer joj se ne dopustilo kandidiranje bez nacionalnog izjašnjavanja, Ilijaz Pilav iz Srebrenice BiH tužio je BiH jer se kao osoba nastanjena u ovoj općini ne može kandidirati za člana državnog vrha.

Samir Šlaku iz Sarajeva također je tužio BiH kao pripadnik nacionalne manjine, a Europski sud za ljudska prava potvrdio je i diksrimainaciju Svetozara Pudarića koji se nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva kao Srbin iz Federacije BiH.

Vehabović podsjeća da su presude Europskog suda starije od presuda Ustavnog sud BiH, odnosno da bi rješenjem europkih presuda bilo riješeno i pitanje Ljubić, ali i presude, po apelaciji Željka Komšića.

Čović uvjeren da će do kraja lipnja biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH

Zanimljivo da je ova odluka donesena 2015. godine, nije izazvala naročitu pozornost javnosti u BiH, iako je Ustavni sud potvrdio kako su ustavne odredbe entiteta Federacija prema kojima predsjednici i potpredsjednici moraju biti iz reda konstitutivnih naroda, predstavljaju kršenje Ustava BiH i Europske konvencije u odnosu na pripadnike tzv. Ostalih. No, za razliku od odluke po apeleciji Bože Ljubića, sporne odredbe nisu ukinute, već je navedeno da vlasti moraju otkloniti taj nedostatak kada se bude provela presuda Sejdić i Finci.

U međuvremenu razgovori se nastavljaju, a Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, je i na posljednjoj konferenciji za novinare ponovio kako će postojeći Ustav biti temelj za pregovore, za promjene nema političke volje.

Nekoliko je modela koji su ranije predloženi. Jedan od njih podrazumijeva Federaciju kao jedinstveno izborno područje s dva člana predsjedništva iz tzv. tri virtualne jedinice koje će vrijediti samo taj dan.

Izetbegović nakon nenajavljenog sastanka: Postoji spremnost da se pokrenemo

U odnosu na HDZ-ov prijedlog koji je insistirao na izboru bošnjačkog člana iz većinski bošnjačkih i mješovitog područja, odnosno hrvatskog člana iz većinski hrvatskog i mješovitog područja, u SDA su bili mišljenja kako se ne može govoriti izboru hrvatskog i bošnjačkog člana, barem ne kroz izmjene zakona jer bi to ponovno značilo rušenje presude Sejdić i Finci.

No, veći problem je u izboru izaslanika u Dom naroda PFBIH jer u HDZ-u inzistiraju da se na paritet koji postoji primjeni proporcionalna zastupljenost u odnosu na izbor izaslanika, što je većina stranaka u Federaciji odbacila.

Ovo bi u konačnici pretpostavilo da najveći broj Hrvata bude izabran iz područja gdje hrvatski pučanstvo čini većinu, odnosno gdje je HDZ dominantna stranka, zaključuje N1 televizija.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • To je opet pokušaj odugovlačenja izmjene izbornog zakona. Naravno da je izmjena izbornog zakona moguća i vrlo jednostavna. Svaki od tri naroda treba sam birat svoga predstavnika a ne da glasaju svi za sve. Ako se kao predstavnik Hrvata može kandidirat Komšić koji je neprijatelj Hrvata onda to neme nikakve veze sa zdravim razumom. Kandidat jednog naroda treba bit u službi tome narodu a ne radit protiv.

  • Ma neka se svaki put kandidira Komšić, ali nikada neće biti izabran od Hrvata, tj. dobit će manje od 1% glasova.
   Kada bi se promijenilo ovo pravilo, mogao bi se odmah oprostiti od politike i ugasiti “stranku”.

  • Čović je to mogao riješit kroz treći treći entitet, on kaže da to nije htio,da je htio dobio bi ga.U čemu je sad problem…

 • Koji su to banditi samo pričaju bleje bezveze a godinama se ništa ne događa, ali njima političarima tako i paše da se ništa ne mijenja

 • Po ustavu predsjednik SAD ne može biti tko nije rođen u SAD. Ako ti je mater na odmoru u nekoj stranoj državi i slučajno te tamo rodi, nikad ne možeš postati predsjednik SAD. Neka međunarodni sud za ljudska prava tu intervenira.

 • Po ustavu predsjednik SAD ne može biti tko nije rođen u SAD. Ako ti je mater na odmoru u nekoj stranoj državi i slučajno te tamo rodi, nikad ne možeš postati predsjednik SAD. Neka međunarodni sud za ljudska prava tu intervenira.

 • Ukratko: ako se kroz izmjene ustava nece Srbima uzeti neka prava Hrvati nece dobiti osnovna ljudska prava u FBiH.

 • Dragan je rekao do kraja lipnja dobivamo izmjenu izbornog zakona i ja mu vjerujem jer me do sada nikad nije iznevjerio. Zašto mu ne bi vjerovao. On ne zna slagati.

 • Tehnokracija i zašto se tako dobro ,, primila,, u post komunističkim državama? Donekle, toj ideologiji se koliko-toliko odupiru zapadna društva, pa efekt novo normalno, covid ideologije ne bi trebao uništiti neke osnovne principe demokracije. Ali, na prostorima ex Yu, savršeno se uklopio komunistički mentalni sklop u tehnokraciju sa primjesama religijske zatucanosti. Naime, poznata je krilatica u našem narodu, da će svatko odgovarati pred Bogom. Imam dojam, da se većina crkvenjaka ponaša u tom smijeru, dakle laže, petlja, krade, jer kada nema pravne države, a nema, neću za to odgovarati, a pred Bogom molit ću za oprost, pa što bude. Ideologija nastaje kada čovjek svoju savjest stavi po strani, a ovo u što vjeruje hrvatski puk, to nema veze sa religijom, to je čista ideologija, vjerovanje u to da zločinci, kriminalci, ne trebaju biti pogonjani i kažnjavani od pravosuđa, jer će odgovarati pred Bogom. To je čista ideologija ispiranja mozgova, jer u korijenu, ljudi koji se okupljaju u takvim zajednicama, i sami su sitni mali veliki kriminalci, hercegovačka Cosa Nostra. Samo, čisto sumnjan, da će Hercegovci ikada imati hrabrosti jednog dana reći, da mafiji nije mjesto u Crkvi, kao što su to uradili Talijani.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.