Delegat iz Velike Kladuše prijavio Željezničar zbog podrške Atifu Dudakoviću – Jabuka.tv

Delegat iz Velike Kladuše prijavio Željezničar zbog podrške Atifu Dudakoviću

Na nedavnom sarajevskom derbiju između Željezničara i Sarajeva, odigranom na stadionu Grbavica, navijači domaćih su na istočnoj tribini istaknuli veliku parolu “Izdrži generale” koja je jasno bila podrška generalu Armije BiH Atifu Dudakoviću, inače optuženom za ratne zločine.

Kako javljaju sarajevski mediji, čini se da bi Željezničar kao organizator susreta ipak mogao biti kažnjen, jer je delegat Amir Hadžić iz Velike Kladuše u svom izvješću ipak označio ovaj transparent spornim.

Naravno, odmah je isti delegat u komentarima etiketiran “Abdićevcem” i “izdajnikom”, a njegovo izvješće je u sarajevskim medijima označeno kao “sramotno”.

Da je kojim slučajem istaknuta parola nekom od generala HV-a i HVO-a na Pecari ili Pod Bijelim Brijegom, nema tko tih istih medija tražio glave, odnosno išao do te mjere da Široki ili Zrinjski treba izbaciti iz lige, zbog tog “strašnog, groznog i nadasve fašističkog” ispada. Jer odmah se po toj logici podrazumijeva da su generali “patriotske” Armije BiH sveci kakvih nema na planetu, a hrvatski zapovjednici strašni zločinci s kojima treba plašiti malu djecu.

No, propisi NS BiH su jasni, pod uvjetom ako će se na sve primjenjivati jednako. Dakle na stadionima nema političkih poruka, kao niti poruka u kojima se bilo što vezano uz rat spominje.

Pa sviđalo se to nekome ili ne, Dudaković je optuženik za teške ratne zločine, ako ima i koronavirus, opet stoji činjenica da je u tijeku postupak pred sudom za ratni zločin i onda to ne može biti na stadionu. I točka.

Jedini problem je što se u ovom slučaju sve događa selektivno. Dakle da bi se jedan sarajevski ili neki drugi klub koji dolazi iz većinskih bošnjačkih sredina kaznio zbog ovakvog incidenta (bilo ih je još puno u prošlosti koji nisu bili kažnjeni), bilo je potrebno da delegat na toj utamici bude ili “Abdićevac” iz Velike Kladuše, ili možda Srbin ili Hrvat, jer da je kojim slučajem delegat bio Bošnjak (a da nije “Abdićevac”) on ne bi ništa sporno vidio u ovoj paroli. Pa bez obzira što postoje fotografije i videosnimka s te utakmice, nitko iz Saveza po tome ne bi potegnuo to pitanje jer “ipak delegat nije zabilježio ništa”.

To je samo potvrda onoga što se u prošlosti događalo na bh. stadionima i što će se vjerojatno i budućnosti događati. Dakle delagatu Srbinu iz Banja Luke ili Gradiške je sporna poruka podrške hrvatskim generalima Gotovini i Markaču na Pecari, a sigurno mu nije sporna podrška ratnim zločincima Mladiću i Karadžiću u Banjoj Luci.

Isto tako npr. Bošnjaku iz Zenice ili Tuzle je sporna poruka podrška generalu Praljku na Pecari, a ta ista poruka podrške generalu Praljku u Mostaru delegatu i sucu Hrvatu nije sporna. I tako možemo u nedogled s primjerima situacija što se događalo ili se može događati u budućnosti.

Dakle, nedoslijedni kriteriji kao i u svemu drugome u BiH. Ostaje za vidjeti kako će se ovaj postupak pred Disciplinskim povjerenstvom odviti te hoće li Željezničar dobiti zasluženu novčanu kaznu (publike svakako nema, pa taj oblik kazne ne dolazi u obzir), pa neka uistinu onda počnu dobivati na snazi one priče kako “politici nije mjesto na stadionima i sportskim borilištima”. A ne kao do sada “nekome može, a nekome ne može”.

Na sarajevskom derbiju istaknuta poruka podrške Atifu Dudakoviću, NS BiH će to naravno ignorirati

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.