Izetbegović traži angažiranje NATO-a, Cvijanović ga nazvala nesposobnim

Vodeća bošnjačka stranka SDA zatražila je angažiranje većeg vojnog kontingenta NATO-a i EUFOR-a u BiH zbog poteza vlasti Republike Srpske, jer su najavile preuzimanje nadležnosti s razine države na entitet, na što je oštro reagirala predsjednica RS-a.

Nakon održane sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), čelnik te stranke Bakir Izetbegović je istaknuo kako su vlasti Republike Srpske prešle ”crvenu crtu” prihvaćanjem zaključaka o nakani prijenosa nadležnosti u oblasti obrane, sigurnosti, pravosuđa i sustava prikupljanja neizravnih poreza s države na entitet.

Pozivamo NATO i EUFOR, da svojim mandatom pojačaju nazočnost u BiH, posebno u području Brčko Distrikta, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Kaknju.

U BiH su u misiji stabilizacijskih vojnih snaga raspoređeni pripadnici EUFOR-a, dok je mirovna misija koju je predvodio NATO okončana.

Svejedno u BiH je NATO zadržao posebni zapovjedni centar za koordinaciju aktivnosti u BiH.

Izetbegović je pozvao i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da procesuira odgovorne za, kako je ocijenio, kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izrazio je i očekivanje da će se njegovoj stranci priključiti i druge probošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu u odgovoru vlastima Republike Srpske.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da je imao lošu procjenu jer je prvotno nakon poteza Republike Srpske i srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika ocijenio da će se sve jednostavno ”ispuhati”, prenosi Hina.

Dokument koji potvrđuje da je Džaferović bio “hostesa mudžahedina”

Dodik je nepredvidiv, imao sam loše procjene u početku. Bojim se da će Dodik vući konopac dok on ne pukne. Ako pukne, oni koji su izazvali ovu situaciju najteže će proći, istaknuo je vodeći bošnjački političar.

Na Izetbegovićev istup reagirala je predsjednica Republike Srpske i visoka dužnosnica SNSD-a Željka Cvijanović nazivajući Izetbegovićeve zahtjeve za pojačanim angažiranjem trupa NATO-a i EUFOR-a glupošću.

Vidite li vi koje su to gluposti, na što da reagira NATO i EUFOR? Da disciplinira Srbe? Ovdje nema nikakvih vojnih intervencija. Izetbegović ima najpogubniju politiku ne samo u BiH nego u regiji, rekla je Cvijanović.

Pritom je dodala kako je Izetbegović ”ozbiljan remetilački faktor”, te mu je uputila niz uvreda.

Uz to Izetbegović je nesposoban, nekapacitiran i govori o lažnoj multietničnosti. Situacija u Bosni i Hercegovini je bolesna i treba se liječiti pravim sredstvima – političkim razgovorom, a ne NATO-om, ocijenio je predsjednica RS-a.

Više zapadnih diplomata, a napose predstavnici administracije SAD-a najavili su poduzimanje sankcija prema političarima iz Republike Srpske ako nastave s pokušajima razvlašćivanja državnih institucija.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

10 komentara

  • Najveći krivci za kršenje Daytonskog sporazuma su Izetbegović i njegove takozvane probošnjačke snage. Kao prvo samoprozvana nacija “Bošnjaci” ne postoji, nego je izmišljena sa ciljem prisvajanja čitave BiH samo za Muslimane. Iz tog razlogu su u ratu i napali svoje saveznike Hrvate kad su ih ovi dobro naoružali.

  • Hrvatska u Nato, mi nećemo u Nato. Hrvatska u Eu, mi nećemo u Eu. Ja stvarno ne razumijem ovaj Hdz Hrvatska da neće da pritisnu Hdz bih da korigiraju svoje stavove. Koristi bi bile visestruke. Krenimo najrpije od granice i kontrola, cekanja. Hrvati bi bili objedinjeni u sriroku europsku zajednicu. Srpski utjecaj u Hdz Bih je jasno vidljiv i treba ga eliminirati jer je neprirodan i stetan po Hrvate u bih.

    • Bosnjaci nikako da shvate da drzava koja nema unutrasnju kohezionu snagu nema izgleda za opstanak. Stalno prizivati nekakve strane sile da odrze u zivotu nesto sto se vec polumrtvo rodilo. Poslije raspada SFRJ, BH nema nikakvih sansi da opstane. Ovo je samo mrcbarenje. Bosnjaci bi morali prvi da to uvide i da omedje svoj dio, i da stvaraju svoj Bosnajkistan na celu sa Izetbegovicem i podpredsjednikom Z. Komsicem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.