Iz tiska izašle knjige širokobriješke novinarke Mile Stanković

Iz tiska su izašle dvije knjige novinarke Mile Stanković iz Širokog Brijega. Ova dva naslova, koja su svjetlo dana ugledala početkom tjedna, autorica je izdala u vlastitoj nakladi.

Riječ o je o knjizi “Retrovizor” u kojoj su sabrane njezine kolumne u bh. izdanju Večernjeg lista u razdoblju od siječnja 2007. do početka 2013. godine te knjizi “Ponosna pustinja” u kojoj Mila Stanković kroz svoj putopis donosi svojuu sliku Irana.

Hrvatski novinar Bernard Karakaš u pogovoru knjige “Ponosna pustinja” ističe kako se autorica zarazila fascinacijom i ljubavlju prema Iranu, zemlji smještenoj na istoku koju često ljudi sa zapada doživljavaju kao pustinjom.

“Kroz svoj putopis autorica donosi sasvim novu, drukčiju sliku Irana. Mila vrlo plastično i vjerno opisuje kako Iran danas izgleda (…), ona čitatelju vrlo detaljno i zorno prenosi život običnih Iranaca, njihovu toplinu i emocije koje izviru pri svakom privatnom susretu”, navodi Karakaš te dodaje kako autorica u svojemu putopisu opisuje mala životopisna mjesta, ali i velegrade poput Teherana, s takvom strašću da kod čitatelja budi želju da istoga trenutka otputuje u tu zemlju.

“‘Ponosna pustinja’ izvrstan je putopis, roman koji se čita u jednom dahu. Ako niste nikad bili u Iranu, pročitajte ga, saznat ćete nešto novo, nešto što ne možete vidjeti u medijima na zapadu”, poručuje Karajaš koji je skoro četiri godine živio u toj azijskoj zemlji.

Bh. novinar Robert Bubalo u pogovoru iste knjige, između ostalog navodi, kako je je Milino pisanje kolumni kratko, stilski dotjerano i jasno te da zvuči, glazbeno rečeno, poput Creedencea.

“Čeka vas zanimljivo putovanje kroz vrijeme, podsjetnik na mnoge teške trenutke i tek poneki sretan dan”, poručuje Bubalo.

Mila Stanković rođena je 1963. godine u Širokom Brijegu gdje je završila gimnaziju. Diplomirala je politologiju u Sarajevu. Bila je ratni izvjestitelj, radila je u HABENA-i, te u Slobodnoj Dalmaciji, kao i u brojnim tjednicima i časopisima. Bila je dopisnica Radio FERN-a i BH Radija 1 te brojnih drugih lokalnih radiopostaja. Trenutačno je urednica rubrika “Kronika” i “Otvoreno” u Večernjem listu BiH.

Uz pisanje, Mila Stanković se bavi fotografijom, a surađivala je i na snimanju nekoliko dokumentarnih filmova, kao scenarist i koscenarist.

(www.jabuka.tv)

17 komentara

Komentiraj: