Iz studije o liječenju Covida-19 privremeno se izostavlja hidroksiklorokin

Kliničko ispitivanje lijeka za malariju hidroksiklorokina u liječenju Covida-19 privremeno je prekinuto zbog zabrinutosti oko njegove sigurnosti, objavio je u direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je na online konferenciji za novinare rekao da je na temelju teksta u znanstvenom časopisu Lancet odlučeno da se privremeno pauzira s istraživanjem tog lijeka u probnoj studiji koja se bavi liječenjem bolesti izazvane koronavirusom.

Ostali elementi studije nastavljaju se, dodao je.

U tekstu u Lancetu objavljenom prošlog tjedna navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksiklorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksiklorokina i klorokina za liječenje Covida-19, rekao je on i dodao da su ti lijekovi i dalje prihvatljivi za liječenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini liječenja Covid-19 uključuju remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksiklorokin kod nekih pacijenata može imati ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je izjavio da uzima taj lijek kako bi spriječio infekciju, iako njegovo djelovanje protiv zaraze nije dokazano, javila je Hina.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.