Ivan Kvesić za Jabuka.tv: Glavni cilj su Olimpijske igre, vjerujem da ćemo i medalju donijeti u Široki Brijeg!

Širokobriježanin Ivan Kvesić imao je i prethodnih sezona obećavajuće rezultate i svakako rezultate vrijedne pozornosti na karate borilištima, međutim na posljednjim velikim natjecanjima došlo je jednostavno do “eksplozije” njegova neospornoga sportskoga talenta, snage i želje za uspjehom, pa je najprije u Čačku osvojio naslov prvaka Balkana, a potom je i u Dubaiju na Svjetskoj Premijerligi donio Hrvatskoj jedino zlato na tom velikom natjecanju.

Na određen način, ovim rezultatima izašao je iz “sjene” starijega brata Anđela, koji nas je već navikao na sjajna rezultatska ostvarenja na tim velikim natjecanjima te je tim povodom portal Jabuka.tv  obavio razgovor s Ivanom Kvesićem tijekom uskrsnih praznika što ih je proveo u krugu obitelji u Pripolju kod Kočerina.

Uz čestitke za jedan sjajan rezultatski niz, odmah ćemo pitati kakav je osjećaj nakon tih posljednjih velikih uspjeha – osvajanja Svjetske Premier lige te naslova Balkanskoga prvaka?

“Sreća i ponos su najveći po završetku same borbe i dok ne primiš medalju oko vrata. Kasnije, odmah se postavljaju novi ciljevi, dolaze nova natjecanja i nema se previše vremena za slavlje”, rekao je Kvesić.

“Sreća i ponos su najveći po završetku same borbe i dok ne primiš medalju oko vrata. Kasnije se odmah postavljaju novi ciljevi.”

Daljnja očekivanja u tekućoj sezoni i općenito u karijeri profesionalnoga sportaša?

“Za malo manje od mjesec dana očekuje nas Europsko prvenstvo u Turskoj te s pravom možemo očekivati medalje s obzirom na rezultate u ovoj polusezoni. Svaki sportaš sanja o nastupu na OI-a, tako da je i nama to glavni cilj, a do tada se nadamo da ćemo prikupiti što više medalja s najjačih svjetskih natjecanja”.

Do ovih posljednjih uspjeha nekako ste pomalo bili u sjeni starijega brata Anđela. Je li Vam to predstavljalo smetnju?

“Anđelova bronca sa SP-a u Linzu bacila je sve nas u drugi plan. Na tu medalju nikad nisam gledao kao nekakvu smetnju ili nešto što bi me kočilo u daljnjem razvoju. Naprotiv, na to gledam kao motiv da još više treniram i da još više vjerujem u sebe. Rezultat neće izostati, samo treba biti ustrajan, vjerovati u sebe i ljude kojima si okružen i onda je uspjeh neizostavan”, navodi Kvesić za portal Jabuka.tv.

>> Pročitajte i: Ivan Grgat za Jabuka.tv: Vjerujem da je ovo prolazno razdoblje u Širokom i vjerujem u hrvatske medalje na velikim natjecanjima


Može onda još rečenica-dvije o Anđelu?

“Par rečenica nije dovoljno da se opiše Anđela”, u šali govori Kvesić. “On je trenutno najbolji hrvatski karataš i ima najbolji ranking od svih hrvatskih boraca na svjetskoj ljestvici gdje zauzima četvrto mjesto. Zasigurno da ni on još nije svjestan što je sve postigao, ali ja se nadam da su svi ovi rezultati samo uvertira u ono što nas očekuje”.

“Zasigurno da ni on još nije svjestan što je sve postigao, ali ja se nadam da su svi ovi rezultati samo uvertira u ono što nas očekuje”, rekao je Ivan Kvesić za brata Anđela.

Od samih početaka karijere radili ste s Danijelom Vučićem, nekoć također sjajnim karatašem. Kako sada ide ta suradnja?

“Anđelova i moja karijera zasigurno se ne bi ovako dobro razvijala bez našega trenera Danijela Vučića, koji je glavni trener najuspješnijega karate kluba u Hrvatskoj (Karate Klub Hercegovina-Zagreb), koji ima nekoliko odličnih boraca o kojima ćete sigurno čitati u budućnosti. Najbolji pokazatelj naše odlične suradnje svakako su naši rezultati koji su svake godine sve bolji”.

Život u Zagrebu? Koliko toga se promijenilo u Vašem životu odlaskom u Zagreb?

“To je bio težak korak u našem životu, ali se pokazao kao pun pogodak. Teško da bi postigli sve ove rezultate da smo ostali u Hercegovini”.

“Anđelova i moja karijera zasigurno se ne bi ovako dobro razvijala bez našega trenera Danijela Vučića, koji je glavni trener najuspješnijega karate kluba u Hrvatskoj (Karate Klub Hercegovina-Zagreb).”

Nedostaje li Vam Široki Brijeg, obitelj, prijatelji…?

“Najviše nedostaje obitelj i prijatelji, posebno kada stvari ne idu onako kako priželjkuješ, ali zato se svaki put s puno veselja vraćam u našu Hercegovinu i pokušavam nadoknaditi svo vrijeme koje smo proveli odvojeno”.

Imaš li nekoga svoga sportskoga ili životnoga uzora?

“Nemam sportskoga uzora u karateu, jer želim biti bolji od najboljih, ali svakako da ima jako puno sportaša kojima se divim na svemu što su postigli u sportskoj karijeri”.

Sanjate li nastup na Olimpijskim igrama, potajno možda čak medalju?

“To je, naravno, glavni cilj. Prvo se treba fokusirati na natjecanja koja će biti kvalifikacijska. Kvalifikacije kreću 2018-te godine i traju dvije godine. Bit će jako teško, ali ne i nemoguće. Kada karta za Tokio bude u rukama, onda ćemo o medalji!”, istaknuo je za portal Jabuka.tv širokobriješki karataš sa svjetski značajnim rezultatima.

Najteži protivnik s kojim si se borio?

“Ako moram izdvojiti, svakako bi to bilo finale u Dubaiju, gdje sam uspio preokrenuti meč u svoju korist nakon što sam gubio 3:0. Možda će zvučati čudno, ali mislim da sam ja sebi najteži protivnik. Ako uspijem pobijediti sebe, svoje strahove, sve ono što me nekada koči da pokažem sve što znam, onda obično i pobijedim meč, bez obzira na to tko se nalazio preko puta mene”.

Biste li pristali na borbu s bratom Anđelom, recimo jednog adana kada bi bili najbolji u svojim kategorijama te tko bi u tom slučaju pobijedio?

“Već smo mi radili dosta mečeva na natjecanjima i dosta je čudan osjećaj boriti se protiv brata”.

Braća Ivan i Anđelo Kvesić ponos su Širokoga Brijega i cijele Hercegovine, ali i Hrvatske.

Majka Dijana i otac Stipe imaju još dvoje djece pored Vas i Anđela. Sestra Ivona nije otišla u karate, no da li bi mogao najmlađi brat Viktor, iskazuje li bar takvu želju?

“Mlađi brat Viktor već je krenuo u karate školu. Trenira u KK Široki Brijeg, a još je prerano za bilo kakve prognoze, ali svakako da će od nas imati jako veliku podršku”.

Vjerojatno ste upoznati s informacijom da je nedavno 18-godišnja Širokobriježanka Anđela Soldo postala seniorskom prvakinjom BiH u karateu, pa vjerujete li da jednoga dana i ona ili netko od drugih širokobrijeških karataša može napraviti rezultate kakve ste napravili Anđelo i Vi?

“Tko god postane prvak države zaslužuje veliko poštovanje i to je jako dobar pokazatelj da se od toga borca mogu napraviti velike stvari. Ključni su rad i odricanje. Ja držim palčeve za Anđelu i za svu djecu iz Širokoga, da postignu velike rezultate i siguran sam da će mnogi to i ostvariti”, zaključio je za portal Jabuka.tv Ivan Kvesić.

(www.jabuka.tv)
7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.