Italija uvodi jedne od najstrožih mjera u svijetu

Talijanska vlada usvojila je u četvrtak jedne od najstrožih covid-mjera u svijetu, obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. listopada.

Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez covid-potvrde, dobit će kaznu između 600 i 1500 eura, piše Reuters, koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je covid-certifikat obavezan za sve djelatnike.

Ideja covid-potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutarnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih tjedana bilo prosvjeda protiv tih mjera, većina političkih stranaka, kao i glavne udruge poslodavaca, poduprle su ih u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi koji su bili pozitivni na koronavirus, više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 73 posto od 60 milijuna stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 68 posto je potpuno cijepljeno.

Protivnici zelene propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana te se uvijeno želi uvesti prisilno cijepljenje. Nekoliko europskih zemalja koristi zdravstvenu covid-potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je nijedna nije proglasila obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.

Talijanska medicinska agencija AIFA prošli tjedan je objavila da je odobrila docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv covida-19 za ranjive skupine populacije, prenosi Hina.

Agencija je odobrila takozvano booster cjepivo za sve one za koje je vjerojatno da imaju slabiju zaštitu nakon primanja redovite dvije doze cjepiva – imunokompromitirane osobe, starije od 80 godina i štićenike staračkih domova.

Također je odobreno docjepljivanje trećom dozom za sve zdravstvene radnike koji su često izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA/Maurizio Brambatti)

11 komentara

 • Ovo ni hitler nije radio. Ludaci idu na sve ili nista. U konacni obracun sa ljudskom populacijom, pravu na slobodu, na izbor, pravo na zivot, na rad itd. Ovo je nevideni zlocin i psihicka tortura nad ljudskom populacijom. Boze prosvjetli pamet svim dobrim i ucenim ljudima da progledaju i da razborito i prisebno donose odluke. Ludaci sa zlostavljanjem nemaju ocito namjeru stati.

 • hitler je mala beba naspram ovih diktatora koronasa, koji oduzimaju ljudima sva prava jedino se cijepiti mozes svaki dan ako zelis.

 • Kako se brinu za njihovo zdravlje, toliko da ce ih financijski i psihicki maltretirat da bi ih prisilili na nesto sto ima nuspojave, ljepota

 • Nasilno guranje ljudi u smrt. Psihicke turture koje ce imati dalekosezne posljedice. Smijali se Kim Junu ovi sada gori od njega. Kako on svojim ispire mozak u Sjev. Koreji tako ovi nama. Sto se prije narod probudi i odupre ovoj torturi manje stete ce biti za sve..

 • Kada je u povijesti covjecanstva nekoj vlasti bilo stalo do naroda? Nikad.
  Nego, uzdajmo se u Boga jer Bog nas nikad nece ostavit. Samo ustrajno!

 • Jako zanimljivo je da se u svakom mediju, kod uvođenja ovakvih mjera, koriste riječi, “motivirat ljude”, “uvjerit ljude” radi se o pukoj prisili ljudi. Koja medijska gamad.

 • Ako je virus SARS COVID-19 mutirao već 20-ak puta u ove dvije godine kako uspijevaju proizvesti 20-ak vrsta cjepiva u tako kratkom vremenu? Jer cjepivo vrijedi za samo JEDNU mutaciju virusa! Isto kao i cjepivo za gripu.
  Trenutno je viška u razvijenim zemljama milijardu i po doza cjepiva! Kome ga uvaliti?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.