Istraživat će se računalna i informacijska pismenost učenika iz BiH

Učenici Bosne i Hercegovine sudjeluju u čak dva međunarodna istraživanja: TIMSS i ICILS.

Osim matematike i prirodnih znanosti, koje ispituje TIMSS, kroz ovaj ciklus međunarodnih istraživanja, po prvi put, bit će ispitana i računalna i informacijska pismenost učenika (ICILS).

TIMSS 2023 istraživanje bit će provedeno u 129 osnovnih škola Bosne i Hercegovine, a u njemu će sudjelovati oko 4000 učenika četvrtog razreda.

Za razliku od prethodnih ciklusa TIMSS istraživanja, u kojima je Bosna i Hercegovina sudjelovala 2007. i 2019. godine, ovog puta učenici će TIMSS zadatke iz matematike i prirodnih znanosti raditi na računalima, u e-okruženju.

Osim procjene obrazovnih postignuća učenika, upitnici koje budu popunjavali učenici, njihovi roditelji, učitelji i ravnatelji škola pružit će podatke o obrazovnom i obiteljskom kontekstu u kojem djeca uče.

Naši učenici će sudjelovati i u međunarodnom istraživanju računalne i informacijske pismenosti – ICILS. U istraživanju ICILS 2023 sudjelovat će oko 3000 učenika osmog razreda iz 112 osnovnih škola.

Istraživanje ICILS relativno je novo, međunarodno istraživanje u kojem naši učenici po prvi put sudjeluju. ICILS mjeri razlike u računalnoj i informacijskoj pismenosti učenika na međunarodnoj razini.

U fokusu istraživanja su sposobnosti i vještine učenika za prikupljanje i produkciju digitalnih informacija, odnosno procjene razine ključne informatičke pismenosti i razumijevanja sigurne i primjerene uporabe digitalnih informacija. Učenici će u TIMSS i ICILS istraživanjima sudjelovati do kraja školske godine, a rezultati će biti objavljeni krajem 2024. godine.

Oba istraživanja u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s IEA – Međunarodnom udrugom za evaluaciju obrazovnih postignuća.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

1 komentar

  • Pa ce naravno ustanovit da su nepismeni, a onda nam nametnuti svoje programe opismenjavanja i ispiranja mozga. Jer mi kao ništa ne znamo. A neke tamo svjetske organizacije znaju. Tko su oni, tko stoji iza njih, tko ih financira?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.