Istraživanje: Za uspjeh je važnije roditi se bogat nego truditi se u školi

Žao nam je, ali čini se da je porijeklo i dalje važnije od obrazovanja i općenito toga koliko se trudite u školi.

Sociolog s Oxforda John Goldthorpe proveo je studiju koju je nazvao “Social Class Mobility in Modern Britain: Changing Structure, Constant Process”, a koja je pokazala da ulaganje u obrazovanje na nacionalnoj razini ima vrlo mali utjecaj na socijalnu mobilnost, jer bogate obitelji koriste svoj ekonomski, kulturni i socijalni kapital kako bi osigurale da im djeca ostanu ispred ostalih.

Goldthorpe tvrdi da mlađe generacije imaju veće šanse da se po pogledu društvene mobilnosti srozaju, nego da se popnu.

Desetljeća obrazovne politike potpuno su previdjela da se mlađe generacije muškaraca i žena suočavaju s manje povoljnim izgledima za mobilnost nego njihovi roditelji, ili njihovi djedovi i bake, iako su stekli više kvalifikacije, tvrdi.

Obrazovanje je važno, ali očito nije dovoljno da ‘poravna’ igru, odnosno da ‘izdigne’ ljude koji dolaze iz siromašnijih obitelji, složila se doktorica Wanda Wyporska iz organizacije The Equality Trust u razgovoru za Vice.

“U mnogim profesijama, oni koji su pohađali privatne škole primaju znatno više plaće od onih učenika koji su pohađali državne škole, čak i ako diplomiraju na istim fakultetima”, kaže Wyporska.

S obzirom na to da je istraživanje provedeno na razini Velike Britanije, Vice opisuje primjer upisivanja na vrhunska britanska sveučilišta.

Upisi na takva sveučilišta su i dalje veoma selektivni, unatoč tome što je više nego ikad onih britanskih učenika koji imaju predispozicije za upis na takva mjesta. Na takvim sveučilištima na raspolaganju je veoma malo mjesta, a ta mjesta uglavnom su rezervirana za bogatu djecu koja dolaze iz privatnih škola, piše Vice.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.