Opremanje školaraca je mnogim roditeljima velika briga

Kolovoz je u znaku pripreme školaraca za početak nove školske godine. Ovaj trošak svake godine je sve veći, kažu roditelji.

Do polaska u školu ostalo je petnaest dana, a da bi roditelji svom školarcu kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, skoro da je potrebno izdvojiti minimalnu plaću, koja u RS-u trenutno iznosi 700 maraka. U pojedinim lokalnim zajednicama udžbenici i školski pribor su besplatni.

Pribor i odjeća, pa sigurno vam treba negdje od 300 do 500 KM za jednog malog osnovca. Djeca rastu,  nije do mode nego do toga da ne mogu nositi izraslo, što je lijepo i dobro, ali recimo da vam za tu neku jesenju varijantu, gdje je odjeća skuplja nego u ljetnom periodu, također treba nekoliko stotina maraka, kaže Sanja Trifković, majka školarca.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, troškovi pripreme đaka za školu ove godine dostigli su oko 600 KM. Osim nezaobilaznog troška za knjige i školski pribor, za šta je potrebno izdvojiti oko 300 KM, za novu odjeću i obuću treba izdvojiti oko 250 KM. Školska torba u prosjeku košta oko 60 KM. Ipak, život uvijek nosi neplanirane dodatne troškove.

Za opremanje jednog školarca, od 1200 do 1500 KM je potrebno za opremanje jednog djeteta. Ako obitelj ima dva ili tri učenika, znamo koliko je potrebno. Ljudi se moraju snalaziti na razne načine, mnogi se zadužuju, podižu kredite, kaže Rade Simeunović, predsjednik Udruge višečlanih obitelji Bijeljina.

Međutim, ima i olakšica. Vlada RS-a ove godine donijela je odluku kojom su svim učenicima nižih razreda osigurani besplatni udžbenici. Toj inicijativi pridružile su se i pojedine lokalne zajednice.

U cilju dodatne uštede, značajan broj roditelja ove godine odučio se i za, sada već tradicionalno, nasljeđivanje udžbenika i odjeće od starije braće i sestara. Ipak, u moru poskupljenja, troškovi školaraca su samo kap u moru.

Više pogledajte u prilogu ekipe BHRT:

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.