Istraživanje: U BiH se 37 posto građana ne želi cijepiti protiv koronavirusa

Gotovo 37 posto građana Bosne i Hercegovine ne želi se cijepiti protiv covida-19 u strahu od neželjenih posljedica, pokazuje online istraživanje.

Agencija Valicon predstavila je rezultate ispitivanja provedeno na više od 500 osoba u razdoblju od 3. do 7. rujna prema kojima čak 187 od 509 anketiranih koji do sada nisu cijepljeni ističe da to ne žele ni u budućnosti.

To predstavlja oko 36,7 posto ukupno anketiranih.

Po ranijim podacima u BiH je cijepljeno oko 30 posto pučanstva.

Negativne posljedice su glavni razlog zašto građani odbijaju primiti cjepivo protiv koronavirusa.

Istraživanje pokazuje da je gotovo polovica antivaksera, odnosno njih 46 posto strahuje od posljedica cjepiva, odnosno eventualnih nuspojava, piše Hina.

Znatan postotak od čak 29 posto navodi nepovjerenje u cjepivo protiv COVID-19, te općenito cijepljenje kao razlog necijepljenja.

Na upit što bi pojedince, koji još nisu cijepljeni protiv COVID-19 i ne kane se cijepiti ni u budućnosti, moglo potaknuti da promijene razmišljanje, kod petine bi to bila veća dostupnost informacija o sigurnosti cjepiva.

Istodobno njih 17 posto bi se cijepilo samo kada bi na to bili primorani.

Ovo istraživanje pokazalo je i da se u BiH oko 51 posto građana protivi uvođenju obveznog cijepljenja punoljetnih građana; 30 posto podržava tu ideju, a 19 posto nema stav.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.