Istraživanje: Indeks korupcije u BiH rekordno visok

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizacija Transparency International predstavila je u Sarajevu rezultate provedenog istraživanja o percepciji korupcije.

Kako su priopćili, istraživanje je provedeno na uzorku od 1.220 ispitanika i njime je utvrđeno da 37,2 posto građana smatra da su trenutno najveći problemi u BiH niske plaće, odlasci iz zemlje te korupcija.

Korupcija je jedna od najvećih prepreka za razvoj ove zemlje, smanjuje povjerenje u institucije, snižava kvalitetu javnih usluga i odvraća strane investicije, izjavila je Sara Lindegren, zamjenica veleposlanice Švedske na otvaranju konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Rezultati, predstavljeni na konferenciji “Između percepcije i institucionalnog odgovora: Suočavanje s korupcijom kroz zakone i praksu” koju je podržala Švedska, govore da skoro deset posto građana podržava korupciju u nekom obliku, a građani najviše korupcije primijete u zdravstvu (53,9 posto), policiji (43,1 posto) i pravosuđu (40,7 posto).

U TI BiH su istaknuli podatak da skoro trećina građana smatra da je korupcija najzastupljenija u političkim strankama, dok 80 posto smatra da su institucije koje bi se trebale boriti protiv korupcije neučinkovite, što se odražava i na njihovu spremnost da tu pojavu prijave.

Podaci nam jasno govore da građani smatraju da vlasti i institucije nisu ništa uradili na unapređenju što se korupcije tiče, što je vidljivo i iz podataka o razini učinkovitosti i povjerenja u institucije, navela je direktorica TI BiH Ivana Korajlić.

Prema njenim riječima, građani smatraju da se ne vrijedi ni uključivati u borbu i prijavljivati korupciju, jer smatraju da se ništa neće riješiti po njihovim prijavama – jednostavno su se pomirili s činjenicom da se odluke donose na način da idu u interes pojedincima ili grupama bliskima vlasti.

Istraživanjem je također utvrđeno da je percepcija korupcije u očima građana u porastu, pa je tako 63 posto ispitanika izjavilo da je stupanj korupcije u Bosni i Hercegovini veoma visok, što je rast u odnosu na 2019. kada je tu ocjenu dalo 61 posto ispitanika.

Time su, kako su naglasili, potvrđeni nalazi mnogih istraživanja koja prate stupanj korupcije u Bosni i Hercegovini, kao što je TI Indeks percepcije korupcije – CPI po kojem je ona u Bosni i Hercegovini na rekordnoj razini i bilježi stalan rast, priopćeno je iz Transparency Internationala.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

9 komentara

  • Dašta vraćaju se ..puni busevi ne more se proći od njih Daj puti više Jadni mi i ništa više.Evo ide Božić pa mi nije jasno da Kraljević nije sposoban u toku cile godine potruditi se pa za ljude koji imaju ove male mirovine da im podjeli po 100 km da kupe meso za blagdane Uvik se hvali da sa postignućima.Pa daj di su pare? Kako Ljubuški more dati.Sram vas bilo sviju koji se nešto pitate.Uosmtite da se kolo vrti ,i da jednog dana triba ići gore …pa izvolimo svi .

  • Najveći problem je korupcija ne vjerujem da u BiH postoji netko tko je zaposlen u državne institucije ili firme bez veze. Pretpostavljam da se i na rukovodeća mjesta dolazi na isti način. I kako onda očekivati bolje sutra običnom narodu. Mislim da je to ostavština komunizma samo su promjenili ime zapošljavaju svoju djecu i privatnici sto je još žalosnije svoju djecu u državne firme

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.