Kada će ŽZH dobiti Ured za borbu protiv korupcije?

Županija Zapadnohercegovačka jedna je od rijetkih županija u Federaciji BiH koja nema uspostavljen Ured za borbu protiv korupcije.

Inače, Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije definira korupciju kao svaku zloupotrebu moći povjerene javnom službeniku ili licu na političkom položaju na državnoj, entitetskoj, županijskoj razini, razini Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, gradskoj ili općinskoj razini, koja može dovesti do privatne koristi.

Korupcija posebno može uključivati izravno ili neizravno zahtijevanje, nuđenje, davanje ili prihvaćanje mita ili neke druge nedopuštene prednosti ili njezinu mogućnost, kojima se narušava odgovarajuće obavljanje bilo kakve dužnosti ili ponašanja očekivanih od primatelja mita.

ŽZH ima Povjerenstvo

Upravo jedan od glavnih problema u borbi protiv koruptivnog djelovanja je samo nepostojanje ureda u svim županijama u Federaciji, ali i činjenica da se od županije do županije prakticira drugačiji pristup.

Umjesto Ureda, u Županiji Zapadnohercegovačkoj postoji Povjerenstvo za sprječavanje korupcije u čijem su sastavu: Mihovil Bilać, Mario Damjanović, Petar Pišković, Srećko Mandić, Ante Barić i Sanja Karačić.

Inače, Vlada ŽZH u srpnju 2022. godine usvojila je Strategiju ŽZH za borbu protiv korupcije za razdoblje 2022.-2024. i Akcijski plan za provedbu navedene strategije, za čiji je nadzor zasluženo Povjerenstvo, kao i za koordinaciju aktivnosti svih institucija i javnih službi Županije Zapadnohercegovačke u borbi protiv korupcije.

Kako bi se realizirale aktivnosti iz Akcijskog plana za provedbu Strategije Županije Zapadnohercegovačke za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je na 25. sjednici održanoj 19. prosinca 2023. godine imenovala novo Povjerenstvo za sprječavanje korupcije u Županiji Zapadnohercegovačkoj iz reda državnih službenika u Županiji Zapadnohercegovačkoj koje će djelovati do isteka važeće Strategije Županije Zapadnohercegovačke za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Zadatak Povjerenstva je nadzirati realizaciju Strategije Županije Zapadnohercegovačke za borbu protiv korupcije za razdoblje od 2022. do 2024. godine i njenog Akcijskog plana, te koordinirati aktivnosti svih institucija i javnih službi Županije Zapadnohercegovačke u borbi protiv korupcije, odgovorili su nam iz Vlade ŽZH.

ŽZH: Gruđani najviše zainteresirani za borbu protiv korupcije, Ljubušaci najmanje

Što se konkretno uradilo?

Iz Vlade Županije Zapadnohercegovačke su za Jabuka.tv naglasili kako je “pokrenuta procedura za izradu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Županiji Zapadnohercegovačkoj, što je jedna od predviđenih mjera u Strategiji Županije Zapadnohercegovačke za borbu protiv korupcije”.

Mjere iz Akcijskog plana koje su provedene u dosadašnjem razdoblju su sljedeće: 

 • 1.1.1. Izvršiti analizu postojećih nadležnosti i pravnog temelja za rad tijela za sprječavanje korupcije u ŽZH;
 • 1.1.2. Izraditi analizu praksi profesionalizacije drugih razina vlasti u BiH;
 • 1.2.1 Definirati kriterije za imenovanje kontakt osoba u institucijama s javnim ovlaštenjima u ŽZH i kreirati smjernice za njihov rad;
 • 1.5.1 Inicirati određivanje kontakt osoba/koordinatora (i zamjenskih članova) preventivnih antikorupcijskih aktivnosti na razini JLS;
 • 2.1.2 Izrada Planova integriteta u svim tijelima uprave u skladu sa Smjernicama APIK-a;
 • 2.2.1 Analizirati propise koji se odnose na izbor rukovoditelja svih tijela uprave ŽZH i predložiti precizirane kriterije za izbor, ocjenjivanje i razrješenje;
 • 3.1.1 Analizirati strukturu zdravstvenih usluga kod kojih su liste čekanja izražene;
 • 3.1.2 Na osnovu analize donijeti kriterije za formiranje listi čekanja – usluge;
 • 3.1.3 Utvrditi kriterije na osnovu kojih se omogućavaju prioriteti na listama čekanja – korisnici;
 • 3.1.6. Omogućiti pružanje deficitarnih zdravstvenih usluga;
 • 3.1.7 Utvrditi kriterije i proceduru za imenovanje članova Povjerenstva za lijekove;
 • 3.1.8 Utvrditi proceduru za rješavanje zahtjeva za obavljanje zdravstvene djelatnosti;
 • 3.1.10 Donijeti Odluku o potrebi uspostavljanja integriranog zdravstveno-informacijskog sustava na području ŽZH;
 • 3.1.11 Uraditi analizu trenutnog stanja i kapaciteta informacijskih sustava u zdravstvenim ustanovama ŽZH;
 • 3.1.12 Specificirati potrebe za ustanove i objaviti javni poziv za nabavu softvera i opreme;
 • 3.1.13 Razviti integrirani zdravstveno-informacijski sustav na području ŽZH;
 • 3.4.4 Poboljšanje suradnje i koordinacije na realaciji „Inspekcija-Policija-Tužiteljstvo“ mogućnost formiranja zajedničkih istražnih timova u cilju efikasnije istrage koruptivnih kaznenih djela.

Nedavno su u susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji najavili osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije, stoga nas je zanimalo možemo li uskoro očekivati osnivanje takvog Ureda u ŽZH.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke planira formiranje Ureda za borbu protiv korupcije u skladu s obvezama koje imamo na putu prema Europskoj uniji, potvrdili su za Jabuka.tv iz županijske Vlade ne navodeći točan datum.

Kada govorimo o aktivnoj borbi protiv korupcije, Centar za građansku suradnju Livno u prošloj godini organizirao ulične akcije, prezentaciju rezultata istraživanja o korupciji prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, ali i javne sastanke kojima su građani imali priliku nazočiti te razgovarati o ovoj gorućoj problematici, a aktivnosti su nastavili i u ovoj godini.

Korupcija prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ŽZH: Analiza otkrila 12 nedostataka

Ispunjenje obećanja

Upravo na prezentaciji održanoj u rujnu prošle godine, ministar pravosuđa i uprave ŽZH Vjekoslav Lasić najavio je donošenje dva zakona – Zakon o državnoj službi i Zakon o udrugama, a kako su nam kazali iz spomenutog ministarstva, poduzete su konkretne mjere.

Prema usvojenom Planu i programu Ministarstva pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godine, u prvom polugodištu kalendarske godine predviđeno je između ostalog i donošenje Zakona o državnoj službi u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Potreba za njegovim donošenjem proistekla je iz dosadašnjih iskustava u primjeni zakona kao i trendova na području Federacije Bosne i Hercegovine za donošenjem zakonskog propisa kojim se istovremeno reguliraju prava i obveze državnih službenika i namještenika, kazali su za Jabuka.tv iz Ureda ministra pravosuđa i uprave ŽZH.

Potvrdili su nam kako je formirana radna skupina, koja je ograničena rokom, a koja radi na izradi nacrta Zakona o državnoj službi, nakon čega će isti biti upućen u daljnju proceduru.

Po pitanju Zakona o udrugama, čija izrada je također planirana u prvom polugodištu 2024. godine, navodimo da je sačinjen Nacrt zakonskog propisa. Također smo, sukladno članku 46. Poslovnika o radu Vlade Županije Zapadnohercegovačke („Narodne novine ŽZH“, broj: 34/23), u postupku pribavljenja relevantnih mišljenja, nakon čega slijedi njegovo upućivanje na jednu od narednih sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke sukladno poslovničkoj proceduri, objasnili su nam iz navedenog Ureda.

Važno je naglasiti kako Županija Zapadnohercegovačka ima brojne manjkavosti i nedostatke koje se tiču same oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, što bi se donošenjem spomenutog Zakona o državnoj službi unaprijedilo. Također, osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije označilo bi korak naprijed u usvajanju važnih uredbi i normativnih okvira koji su ključni za jačanje vladavine prava i osiguravanje integriteta javnih institucija.

U Širokom Brijegu održan sastanak o korupciji pri zapošljavanju, evo što je zaključeno

(www.jabuka.tv)

26 komentara

 • Čuj KADAĆE žzh dobiti ured protiv korupcije totije isto da preodgajaš lisicu da koke nehvata pa toje u genima čovika juda hodao sa isusom bogo čovik om i gledao kako mrtve uskrsava i čini čuda božija i opetga izdao za novac kako vam nije jasno ako čovik može boga izdati kako neće tebe konjino jedna

 • Korupcija se neće iskorijeniti zaposljavanjem novih uhljeba. Samo jednostavnija i transparentnija pravila mogu smanjiti korupciju

 • Je li korupcija kad caca ode u penziju u drzavnoj firmi a na njegovu fotelju sjedne njegov sin? Ko ide zbog tog u zatvor, caca, sin ili obojica?

 • Koji ured?
  Ja mislim da bi mogli bar pola ,ovih u vlasti i ministarstvima, poslat u zatvor zbog korupcije, nepotizma i pljačke.
  Nikad nećemo na zelenu granu, a sve naši u vlasti Ito najveće Hrvati ne i vjernici. Koje licemjerje.

 • Ured protiv korupcije?????
  Koga zaposlit, vjerojatno opet rodbinu, kumove i prijatelje od ovih na vlasti, to bi sigurno funkcioniralo ko švicarski sat.

 • Sva javna poduzeca koruptivna,čistoca,vodovod,itd itd.,mores napravit dva ormara prijava,,samo neznam jesu
  svjesne odgovorne osobe da se zato odgovara,i ide u zatvor,

 • Oni koje budu postavili u taj ured su u većini slučajeva već duboko korumpirani, tako da bi mogli odmah sebe hapsit, kao i one koji ih postave na tu poziciju.

 • Prvo. Postavlja se jednostavno pitanje. Kako netko može imati luksuznu kuću, voziti luksuzno vozilo recimo raditi u javnoj instituciji i pritom ta institucija se treba brinuti o sigurnosti stanovnika pardon građana županije i šire? Nema kredita, primanja mu nisu velika, nije dobio ništa na dar od roditelja ili rodbine….kad netko odgovori na ovakvo pitanje onda se može pristupiti osnivanju svih mogućih institucija za borbu ove ili one vrste.
  Drugo. Čemu stvarna svrha takve institucije bila ured poput ono dzs ili ne znam što zar mi već nemam razne te institucije kojima je posao upravo borba protiv kriminala, organiziranog kriminala, korupcije, itd itd.
  Treće. Kad tada će se Istina doznati i razdanit će se ova tmurna sredina, vidjet će se svjetlo….

 • USKOK je skraćeni naziv za Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ured je posebno državno odvjetništvo, specijalizirano za progon korupcije i organiziranog kriminaliteta, sa sjedištem u Zagrebu, a nadležan je za područje cijele Republike Hrvatske.

 • Ma kakav ured.
  Mi smo pošten narod, pogotovo političari , ma di će oni nešto sebi uzet a da im ne pripada, u crkvu idu redovito, sjede u prvim redovima, čak ih i svećenici posebno pozdrave na početku svete mise. U gradu uredno pozdravljaju, rukuju se sa svima,polažu vijence kod križa redovito, lijepo su obučeni, opeglani i podšišani. Uvijek su nasmijani, brinu se za narod, svi ih obožavaju, ma ne mogu se obranit od obožavatelja koji ih stalno maltretiraju svojim izrazima simpatije prema tim našim političarima.

 • Stoce nama tako nesto kad kod nas nema korupcije… Eno RH je u EU imaju USKOK za borbu protiv korupcije i sto.? Nikad vise lopovluka i korupcije . Dvije trećine vlade RH smjenjena a Plenki se sprda sa narodom, biračima. Ako si blizak Briselu i svjetskim mocnicima uz to poslušan mozes sto hoces..

 • Spada li u ovo i kad se fakturiraju dva sloja asfalta i odmah plate ,a drugi sloj se nikad ne postavi.Pitam kao Širokobriježanin jednog tipa iz Posušja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.